Ha estat el primer acte de partit per a l’exportaveu del Grup Municipal Demòcrata, Joaquim Forn, ara conseller d’Interior. Forn, que preveia assistir a l’acte en representació del grup barceloní, ha promès que treballarà en clau de país. “El mateix compromís -ha dit- que tenia amb Barcelona, el tindré amb Catalunya”. En aquest sentit, Forn ha retret a l’alcaldessa, Ada Colau, el posicionament de cara al referèndum de l’1 d’octubre i ha assenyalat aquells qui “reien” quan, durant la campanya municipal, defensaven que Barcelona mantingués un alcalde sobiranista: “No ho consideraven gaire important i avui s’ha demostrat que això és mentida. No tenir un alcalde com Xavier Trias no ajuda que la capital estigui al costat dels municipis i sigui un exemple de capitalitat”.

També ha fet moltes referències a la ciutat el coordinador organitzatiu del PDeCAT, David Bonvehí, que ha assegurat que “sense Barcelona, no hi haurà urnes l’1 d’octubre”. Bonvehí també ha demanat a la ciutat que faci una passa endavant. “Necessitem que Barcelona no sigui només capital d’un país, sinó també capital de l’Estat”.

Respecteu la democràcia, no hi tireu les clavegueres”

El discurs final ha estat del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que s’ha encarregat de remarcar el to emotiu de l’acte. Puigdemont s’ha compromès amb els assistents que l’1 d’octubre hi haurà urnes i, a més, ha remarcat que el PDeCAT serà l’encarregat que aquestes urnes “estiguin plenes de paperetes”. Per Puigdemont, aquest referèndum serà la culminació d’un camí “que va començar a Barcelona fa 300 anys, després de la desfeta de l’Onze de Setembre”. Un moment històric del qual ha volgut destacar aquelles persones que “ho havien perdut tot i no es van resignar i van decidir començar-se a reconstruir en la idea que una generació culminés els seus esforços”.