CiU i ERC han presentat a la cambra catalana una proposta per crear una comissió “d’estudi dels models de seguretat i ordre públic i de l’ús de material antiavalots en esdeveniments de masses”. L’objectiu és tractar-hi la utiltizació de les pilotes de goma. La resta de grups parlamentaris hi han donat suport, excepte el PP.

Des de CiU, han obert la porta que hi participin totes les parts implicades, des dels Mossos d’Esquadra fins a entitats com Stop Bales de Goma. ERC argumenta que és moment per reactualitzar la seguretat. La CUP ha retret al Parlament que aquesta comissió arriba tard perquè, diuen, en els últims 12 anys nou persones han resultat ferides per pilotes de goma. El PP hi ha votat en contra argumentant que els Mossos d’Esquadra no poden ser agredits durant les manifestacions. Iniciativa i el PSC havien presentat una altra proposta per a la creació d’una comissió sobre les pilotes de goma. En aquest cas, el tema apareixia explícit en el nom de la comissió.

La comissió estarà constituïda per un diputat de cada grup parlamentari. Escoltarà l’opinió de tècnics, especialistes i entitats. La tasca de la comissió durarà quatre mesos i, un cop s’acabin les compareixences, se n’elaborarà un informe.

Stop Bales de Goma aplaudeix la creació de la comissió

L’associació Stop Bales de Goma ha celebrat aquest dimecres l’aprovació al Parlament de la creació d’una comissió parlamentària que estudiarà les bales de goma i altres materials de les forces de seguretat com a mètode defensiu. En un comunicat, però, l’entitat ha lamentat que porten reclamant aquesta comissió des de 2011 i que, des d’aleshores, hi ha hagut tres persones més presumptament ferides per aquest tipus de material.

La plataforma ha insistit que “desvinculen completament la prohibició de les bales de goma a les conclusions a què pugui arribar aquesta comissió” i ha recordat que existeix una moratòria del Síndic de Greuges per a determinar-ne l’abolició immediata.