Sessió solemne al Parlament de Catalunya per a la lectura de la declaració institucional de rebuig als “brutals atemptats” que ha comptat amb la presència l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, així com alcaldes d’altres municipis, cònsols i representants dels cossos de seguretat, dels Bombers i dels serveis d’emergències.

La presidenta de la cambra ha expressat el condol per a les víctimes i ha posat èmfasi en la resposta de la societat catalana, que “ha mostrat un immens esperit solidari” i ha donat una resposta “serena, pacífica i democràticament madura” a “aquestes accions terroristes de violència extrema que han colpit tot Catalunya”. Aquesta reacció de solidaritat, llibertat i convivència pacífica en la diversitat, ha assenyalat Forcadell, és la millor derrota del terrorisme, que té com a objectiu generar por i odi.

El Parlament s’ha refermat en la defensa de la cultura de la pau i s’ha compromès a fer una “tasca de prevenció d’extremismes violents” i a millorar l’eficàcia en la “prevenció de la radicalització i la prevenció del terrorisme”.

Després de la sessió, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha fet una crida a la participació en la manifestació d’aquest dissabte perquè, ha dit, la lluita contra el terrorisme “no és només un afer de policies, dels jutges, d’institucions” sinó que és una qüestió de tota la societat catalana, de “tota la comunitat d’homes i dones que volem viure en pau.”

Ciutadans i el PP, contra la politització

Des de Ciutadans, Inés Arrimadas ha demanat que cap partit polític ni entitat no “tingui la temptació d’instrumentalitzar la manifestació” ni d’utilitzar-la com a “plataforma o altaveu ideològic”. En aquest sentit, el president del Grup Parlamentari del PPC, Xavier García Albiol, ha criticat que alguns membres del govern “han utilitzat políticament els atemptats” a favor de la independència.

Els populars també han criticat l’actitud de la CUP -que ha presentat un text propi de rebuig als atemptats-, perquè alguns diputats de la formació no s’han unit als aplaudiments del plenari després de la lectura de la declaració institucional.