Durant l’acte, els portaveus de Junts pel Sí, Marta Rovira i Jordi Turull, han presentat al públic la nova llei del referèndum d’autodeterminació i n’han desglossat els punts més rellevants. Han subratllat que la votació de l’1 d’octubre té garanties jurídiques i s’empara en el dret internacional.

També han recalcat en diverses ocasions que l’1-O estarà organitzat i es desenvoluparà “com sempre, tal com s’han fet les eleccions dels darrers 30 anys” a Catalunya i a l’Estat. Turull ha reiterat que “això vol dir que el vot és vinculant i que el resultat també ho és”.

Els encarregats de clausurar l’acte han estat el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el vicepresident, Oriol Junqueras. Puigdemont ha assegurat que el primer d’octubre “no hi haurà cap xoc de trens”, però la situació a Catalunya “haurà canviat fins i tot si guanya el ‘no'”. “Donarem un exemple al món, podem garantir que els catalans, l’1-O, votarem”, ha afegit.

Junqueras ha insistit que el govern “ha d’explicar que la legalitat ens empara” i que, per això, es comprometen a executar el referèndum. Ambdós han recalcat que les urnes també permetran que els ciutadans partidaris del ‘no’ s’expressin, així com els partits i les entitats contraris al sobiranisme.

La trobada s’ha batejat amb el nom de “Garanties per a la democràcia” i ha donat el tret de sortida a la gira Garanties.cat. La voluntat del govern, els partits i les entitats sobiranistes és iniciar un recorregut pel territori català, amb parada a 200 municipis, per exposar i insistir en la base legal del referèndum.