La seu d'aquesta xarxa global de companyies d'aigües ocuparà 217 metres quadrats distribuïts entre les dues plantes d'aquest pavelló de la Mercè. Així és com quedarà un cop s'acabin les obres de rehabilitació. Hi treballaran entre set i 15 persones, entre les quals hi ha els membres del secretariat. GWOPA són les sigles en anglès de l'Aliança Global per a les Associacions entre Operadors d'Aigües, que promou justament això: la cooperació i l'intercanvi sense afany de lucre entre companyies d'aigües i sanejament d'arreu del món. La rehabilitació del pavelló de la Mercè no estarà enllestida fins al juny de 2013, així que durant el curs vinent el secretariat de la GWOPA treballarà temporalment en un altre espai cedit per l'Ajuntament de Barcelona. La candidatura de Barcelona per acollir la seu de la GWOPA es va presentar a l'abril. També hi aspiraven la ciutat holandesa de Delft i la turca Istanbul. Les administracions municipal, catalana i estatal han fet pinya amb el consorci de l'Hospital de Sant Pau perquè la candidatura barcelonina fos la més competitiva i avui ho han volgut remarcar. LLUÍS RECODER, conseller de Territori i Sostenibilitat "Som aquí per treure pit -Gonzalo, para sacar pecho-. Para demostrarar que estamos orgullosos, perquè hem estat capacos d'aconseguir entre tots una fita molt important." El secretariat de la GWOPA era fins ara a Nairobi, a la seu de UN-Habitat. El secretari general d'aquesta agència de les Nacions Unides és l'exalcalde Joan Clos, que és qui ha acabat decidint el trasllat a Barcelona. XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "I evidentment és una persona que des de la 'independència' doncs també ha estat faborable i ha sigut important perquè això vingui aquí." L'Estat espanyol esdevé un dels principals finançadors de la GWOPA: l'Agència Espanyola de Cooperació Internacional s'ha compromès a aportar-hi 1.100.000 euros anuals durant els propers cinc anys. Aigües de Barcelona, la Fundació Fòrum Ambiental i les constructores COMSA i FCC també hi aportaran 100.000 euros anuals.

Durant l’anunci oficial que la candidatura de Barcelona és l’escollida per acollir la seu del secretariat de la GWOPA, els representants polítics han subratllat la importància de la bona sintonia entre totes les administracions per aconseguir-ho. L’Ajuntament i la Generalitat, que junt amb l’Església formen el consorci que gestiona l’Hospital de Sant Pau, van elevar la proposta al govern central, que la va presentar a UN-Habitat a través del Ministeri d’Afers Exteriors.

Finançament públic i privat

L’Agència Espanyola de Cooperació Internacional s’ha implicat en la GWOPA comprometent-hi una aportació anual d’1,1 milions d’euros. També les empreses Agbar, COMSA-EMTE, FCC i la Fundació Fòrum Ambiental hi aportaran 100.000 euros a l’any cadascuna. Aquestes aportacions van destinades al funcionament de l’esmentat organisme de les Nacions Unides. Segons Xavier Trias, l’arribada d’aquest organisme no tindrà cap cost per a l’Ajuntament.

La rehabilitació del pavelló de la Mercè, on s’instal·larà la GWOPA, ha costat 5,9 milions d’euros, aportats pel Ministeri de Foment, la Mesa de Patrimoni i la Fundació Privada de l’Hospital de Sant Pau. La GWOPA només ocuparà 217 metres quadrats dels 1.440 de què disposarà l’edifici. Aquesta agència de les Nacions Unides traslladarà set treballadors a Barcelona a partir del setembre, una plantilla que es podria ampliar fins a un màxim de 15 a partir de juny de 2013, quan s’espera acabar les obres de l’edifici que acollirà la seu.

Sant Pau, seu d’organismes internacionals

La GWOPA arribarà a Barcelona per engrandir el nombre de seus internacionals que es fan un lloc a l’antic recinte de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. Fins ara ja s’hi han començat a instal·lar els tècnics de la Universitat de les Nacions Unides (al pavelló de Sant Manel, en la qual la Comissió Europea invertirà 45 milions d’euros, la Generalitat, 11,7 milions i el Ministeri d’Educació, 4,4 milions). També funciona ja al pavelló de Sant Leopold l’oficina de polítiques globals de l’Institut Forestal Europeu (EFI) (amb un cost també de 45 milions d’euros, en aquest cas per a la Comissió Europea).

El gerent de la Molt Il·lustre Administració de Sant Pau ha avançat avui que també estan molt avançades les negociacions amb Biocat, l’Organització Mundial de la Salut (OMS), l’agència UN-Habitat i l’Organització de l’Agricultura i l’Alimentació (FAO) de les Nacions Unides perquè instal·lin noves dependències dins del recinte.