Jordi Martí ja s'esperava que la reunió fos tensa. Al Comitè Territorial de la Federació de Barcelona els va sentar com una galleda d'aigua freda que donés per fet l'acord amb Convergència per facilitar l'aprovació del PAM, abans d'haver buscat l'aval al propi partit. I ahir tocava donar explicacions i aguantar una bona allau de crítiques. Segons fonts del partit alguns militants, sobretot les bases més joves, van acusar Martí d'anar per lliure i van qualificar la seva actitud de superba com es podia apreciar en alguns comentaris al Twitter. Davant d'això Jordi Martí no es cansava de defensar la independència del grup municipal. De fet, dijous ja va advertir... JORDI MARTÍ, president del Grup Municipal del PSC "No hem puc imaginar exercir qualsevol mena de responsabilitat si perdo la llibertat o he d'actuar contra la meva consciència. El partit aquesta vegada li ha donat crèdit extra: facilita l'abstenció al Pla d'Actuació Municipal. Això sí, la decisió no es ratificarà fins al proper consell de la Federació, el 3 d'octubre, en espera del que negociï el govern de Xavier Trias amb Unitat per Barcelona, un suport que l'alcalde també necessita per aprovar el full de ruta per als propers 3 anys. De les més de quatre hores de reunió també en va sortir un missatge clar, l'aparell del partit no vol que es repeteixi sota cap concepte aquesta situació en la negociació dels pressupostos que començarà en els propers setmanes. Jordi Martí, doncs, estarà vigiliat de prop.

La nit va ser llarga i tensa a la seu de la Federació de Barcelona del PSC. El Comitè Territorial, un òrgan consultiu en què hi ha representants de les 10 agrupacions socialistes barcelonines, es va allargar durant prop de cinc hores, fins a la mitjanit. La majoria de les 40 intervencions van criticar el clima d’entesa amb el govern municipal que ha construït el líder socialista a l’Ajuntament de Barcelona, Jordi Martí i Grau.

La reunió era a porta tancada i els representants socialistes no han fet declaracions, però el to del debat s’intueix a partir dels missatges que alguns dirigents i militants de diferents agrupacions han fet córrer per Twitter amb l’etiqueta #NoSociovergènciaBCN. Per exemple, des de Sant Martí, Luis Fuentes sentenciava que el pacte amb CiU és una traïció a l’electorat d’esquerres. I Faustino Martín, de Nou Barris, ho ha qualificat de punyalada a la militància i a la ciutadania.

Tanmateix, la proposta que el Comitè Territorial elevarà al Consell de Federació del proper 3 d’octubre avala la decisió del grup municipal d’abstenir-se en la votació del Programa d’Actuació Municipal (PAM), per facilitar la governabilitat de la ciutat. Els líders territorials del PSC de Barcelona entenen que fer ara marxa enrere en aquesta decisió, anunciada fa quatre dies per Jordi Martí, posaria en qüestió el seu lideratge i el rumb de l’acció política dels socialistes barcelonins. Però demanen que això no sigui l’inici d’una “sociovergència” municipal en col·laboració amb una CiU independentista i allunyada de les polítiques d’esquerres que hauria de reivindicar el PSC.

Les agrupacions també van advertir que la negociació amb el grup de Jordi Portabella i Joan Laporta, a qui el govern municipal necessita ara per tirar endavant l’aprovació del PAM, podria introduir al full de ruta del mandat propostes davant les quals el PSC no hauria d’abstenir-se. El Ple municipal que debatrà el PAM està convocat per al proper 5 d’octubre.

En aquest Ple es donarà també el vistiplau als plans d’actuació de districte (PAD), que ahir també van suscitar força intervencions per part dels dirigents socialistes dels diferents barris.