Canvis importants a la cúpula dels Mossos d’Esquadra. Aquest dilluns, per sorpresa de tothom, el conseller d’Interior, Miquel Buch, ha anunciat que canvia la direcció del cos. El fins ara comissari en cap, Miquel Esquius, ha estat rellevat per Eduard Sallent, que estava al capdavant de la Comissaria General d’Informació. Es dona el cas que aquest dilluns Sallent ha estat nomenat comissari dels Mossos i alhora comissari en cap del cos.

En una roda de premsa al departament d’Interior, el conseller Buch ha explicat que es tracta d’un “relleu” per “tornar a la normalitat” després de l’aplicació del 155. Fins ara, el cos ha estat liderat pel comissari Miquel Esquius, que va ser nomenat no fa ni un any pel mateix conseller Buch, en substitució de Ferran López, que va liderar el cos durant l’aplicació del 155 després de la destitució del major Josep Lluís Trapero. 

Buch ha dit que al llarg d’aquests darrers mesos han viscut diverses situacions que “han qüestionat” el cos com ara la judicialització de l’excúpula que estava pendent de judici per rebel·lió a Audiència Nacional. En aquesta línia, Buch ha agraït la tasca d’Esquius perquè, segons ha assegurat, “ha tornat a la normalitat aquesta situació”. “Hem aconseguit reprendre la normalitat institucional” ha dit Buch, que ha admès que han “recuperat forces de confiança després d’un període d’intensitat i grans dificultats”.

Objectiu: “Treure els mossos del debat partidista”

Durant la roda de premsa, el nou comissari en cap, Eduard Sallent, ha agraït la feina a Esquius. “Va tenir el repte de dirigir aquesta organització en un moment que hi havia incerteses, periodes de dificultats institucionals, polítiques i socials i ha fet una bona tasca”, ha dit Sallent, que ha assegurat que “passarem pàgina d’aquest temps conscients que són molts els reptes que tenim al davant”.

Entre les prioritats de la nova direcció, ha destacat la voluntat de “treure els mossos del debat partidista i centrar-lo exclusivament en la prestació de seguretat a la ciutadania”. En aquest sentit, ha dit que preveu donar un impuls a les polítiques d’igualtat, incrementar el personal i afrontar els reptes estrictament de seguretat com “la delinqüència especialitzada, el crim organitzat i el ciberdelictes”, és a dir, els delictes a la xarxa. També ha destacat la “lluita contra els delictes de llibertat sexual”, sobre la qual ha plantejat un abordatge “multisectoral” per donar-hi resposta.

Més de 20 anys d’experiència

Fins ara, Sallent ha estat al capdavant de la Comissaria General d’Informació després que el comissari Manel Castellví passés a la segona activitat. El conseller Buch n’ha destacat el seu “tarannà negociador” i “la dilatada experiència”, ja que Sallent és mosso des de fa 22 anys, ha dirigit diverses unitats, va formar part del desplegament del cos el 2005 i també va ser professor de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya. Fonts del departament d’Interior en destaquen també la seva bona relació amb el ministre de l’Interior, a Madrid, i també la judicatura.