Penúltim dia de campanya. El compte enrere està a punt d’arribar a zero. Abans, però, els candidats a les eleccions municipals del 2019 aprofiten per delectar-nos amb els seus darrers moments divertits abans de l’hora de la veritat.

1. La falca de Colau

Si ja hem conegut falques lingüístiques d’alguns candidats, aquest penúltim dia de campanya toca conèixer-ne la d’Ada Colau, candidata a la reelecció. Quina ha estat la seva falca de campanya? La de “Vull liderar un govern d’esquerres i progressista”, amb diferents variants. Aquest és el nostre recull en què l’hem captat en diferents actes.

2. Duel final amb pistola inclosa?

ERC i BComú es preparen per al cara a cara d’aquest divendres. Maragall, però, no sembla gaire nerviós per aquest “duel final”. Aquest dijous el candidat republicà ha fet broma: “Què haig de fer? Treure la pistola més ràpid?”. No sabem si Maragall s’està entrenant. Haurem d’esperar a aquest divendres per veure com desenfunden les armes Ada Colau i Ernest Maragall en el “duel final”.

3. Lapsus lingüístic vol. 1

Més lapsus lingüístics de campanya. El número dos de la llista de la CUP, Jordi Magrinyàestava acabant l’acte i en la darrera frase del seu discurs ha errat en un concepte, però se n’ha adonat ràpidament. Tot i així, ha estat ben curiós. Magrinyà ha començat dient: “Som escrupolosament racistes”, i s’ha autocorregit dient: “Realistes”. El número dos no ha esquivat dir: “No graveu, eh, no traieu això. Torno a començar perquè era la frase final”.

4. Donar la tabarra

La candidata de la CUP, molt aplicada, és amant de prendre notes durant les preguntes dels periodistes. Aquest dimecres ens hi hem fixat en l’entrevista de la formació a l’Agència EFE. Anna Saliente s’ha fet un fart d’escriure i, de fet, en alguna ocasió ha tardat tant a contestar que ha despertat riures entre els periodistes, quan ha dit: “Ja ho tinc, eh, és que no vull que se m’oblidi res”. Això sí, de tant parlar, aquest dimecres, Saliente ha reconegut al cupaire Marc Cerdà en acabar l’entrevista que “avui hem fotut la llauna”.

5. El retorn d’un “showman”

Jaume Alonso-Cuevillas ha tornat a reaparèixer en campanya. Junts per Catalunya l’ha fet tornar a pujar a l’escenari de l’acte d’aquest dijous a la tarda, en què ha aprofitat per fer el seu particular un per un als candidats a les eleccions municipals a Barcelona. Hi ha afegit, com sempre, el seu toc d’humor i sàtira.

6. Lapsus lingüístic vol. 2

El candidat, Manuel Valls, ha tingut un lapsus lingüístic aquest dijous. Tants dies de campanya acaben per crear embolics i per això, Valls, que no se n’ha adonat, ha assegurat que entre els membres de la seva formació, Barcelona pel Canvi – Ciutadans, hi ha “els enemics de Ciutadans”.

7. La mentalitat d’empresari, sempre

El candidat del PP, Josep Bou, en la seva visita al polígon industrial Pedrosa, s’ha arremangat les mànigues per fer aflorar la seva mentalitat d’empresari. Bou, mentre estava aprenent com transporten les ampolles de vi, no ha dubtat a explicar que ell també compra “palets de cartró a munts, però jo no he ideat res d’això perquè el que faig jo no es trenca, no és de vidre”, referint-se a com transporta els productes de la seva cadena de forns. Bou, amb mentalitat d’empresari, ha vist bona idea l’enginy de les caixes de cartró fàcils i ràpides de muntar perquè, ha afegit, “si s’hi està molta estona, no es produeix”.

8. Amb moreno paleta

El candidat socialista, Jaume Collboni, ha fet broma aquest dijous, penúltim dia de campanya, amb el seu nou color de pell, que ha aconseguit aquests 15 dies de campanya. Ha dit: “Tinc moreno paleta, com no n’he de tenir, si m’estic tot el dia al carrer”. 

 

I què fan avui els candidats?

La candidata de BComú, Ada Colau, i el d’ERC, Ernest Maragall, mantindran un cara a cara a la Cadena SER. La número dos de Junts per Catalunya, Elsa Artadi, parlarà de Barcelona per tota la vida a la seu del partit. El cap de llista de Barcelona pel Canvi – Ciutadans, Manuel Valls, presentarà un manifest de suport als emprenedors. El candidat del PSC, Jaume Collboni, es reunirà amb els veïns de la Barceloneta i el cap de llista pel PP, Josep Bou, atendrà els mitjans de comunicació a Montjuïc.

A banda, tots els partits faran a la tarda els actes de tancament de campanya: Barcelona en Comú, des de la plaça del Virrei Amat; JxC, a la Sala BARTS; Barcelona pel Canvi – Ciutadans, des del passeig dels Camps Elisis; ERC, des de Sant Andreu; el PSC, al Pavelló del Carmel; el PP, al passatge de l’Hotel Gallery, i la CUP, al poliesportiu del SESE.