La primera versió del programa d’activitats —en el marc de la Lali Jove— preveia que l’empresa Energy Control fes un “test de drogues químiques i cànnabis per tal de comprovar la composició de les drogues al mercat català i promocionar-ne un consum conscient“, el dissabte 17 de febrer. Era una activitat adreçada a infants i joves que ha aixecat polseguera entre alguns grups de l’oposició.

El primer a denunciar-ho ha estat el PP. A través d’una nota de premsa, el líder popular a l’Ajuntament, Alberto Fernández Díaz ha retret a Colau que “banalitzi i frivolitzi amb el problema del consum de drogues entre els més joves”. Carina Mejías (Cs) ha fet una piulada a Twitter en què considera “inadmissible que s’inciti, promocioni i normalitzi el consum de drogues” en tallers infantils i juvenils. Sònia Recasens (grup Demòcrata) també ha piulat per preguntar a l’alcaldessa, Ada Colau, si l’activitat es tractava d’un error.

I, efectivament, segons fonts municipals, la inclusió de l’activitat al programa de Santa Eulàlia ha estat una errada. Tot i que el govern municipal sí que havia plantejat aquesta acció d’Energy Control —que, expliquen, es fa al llarg de tot l’any en diferents esdeveniments—, finalment “per motius d’agenda i de preparació prèvia” va quedar descartada. Les mateixes fonts del consistori expliquen que la redacció de l’activitat tampoc “no era ni molt menys exacta”, ja que conduïa a males interpretacions.