El candidat de Catalunya en Comú – Podem, Xavier Domènech, ha defensat aquest dimecres, Dia de la Constitució, obrir un nou marc constituent per a Catalunya i Espanya en què “els vells partits no poden ser la solució”. En l’acte de la formació hi ha participat també el primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Gerardo Pisarello, que ha titllat d’hipocresia que hi hagi partits que demanin una reforma de la Carta Magna “quan han buidat de contingut els articles progressistes de la Constitució”.

Segons Xavier Domènech, l’horitzó d’una reforma constitucional no pot significar que durant el camí hi hagi immobilisme. Hi ha moltes millores per al país, ha dit, que es poden aconseguir amb modificacions de lleis orgàniques.

El candidat dels comuns també ha assegurat que la Constitució espanyola actual “no hauria estat possible” amb els dirigents polítics d’ara com Mariano Rajoy o Albert Rivera, per massa progressista en alguns punts. Domènech, a més, ha ironitzat amb l’acord que van anunciar els socialistes amb el PP per reformar la Constitució a mitjan octubre. “És un partit que només serveix perquè li robin la cartera”, ha assegurat en referència als socialistes. I ha afegit: “I la cara que els ha quedat” a Pedro Sánchez i Miquel Iceta després que Rajoy refredés l’opció de la reforma.

El primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, ha alertat a més que “reformar la Constitució per anar a propostes més centralistes i polítiques més antisocials és el gran somni de Ciutadans”. També s’ha referit a l’expresident de la Generalitat Pasqual Maragall, de qui, ha dit, no se l’imagina “fent-se ‘selfies’ amb Albiol, ni defensant el 155”.

El debat sobre la Constitució ha protagonitzat l’acte de campanya dels comuns aquest dimecres a l’ESCI-UPF. El candidat ha estat acompanyat, a més de Gerardo Pisarello, de la secretària general de Podem a Andalusia, Teresa Rodríguez, i del catedràtic de dret constitucional Javier Pérez Royo.