En qüestió de setmanes, el govern municipal dissoldrà la unitat dels antiavalots de la Guàrdia Urbana (la UPS), malgrat no tenir el suport dels sindicats policials ni de l’oposició. Per fer-ho, Ada Colau tirarà pel dret amb un decret d’alcaldia.

La substituta de la UPS serà una unitat de nova creació, la UREP (Unitat de Reforç d’Emergències i Proximitat), que n’absorbirà les mateixes funcions. Els agents de la UPS també passaran automàticament a la UREP, independentment de si passen o no una prova d’aptitud (que sí que estaran obligats a passar la resta d’aspirants nous).

La UREP tindrà més presència als barris

Segons el comissionat de Seguretat, Amadeu Recasens, la UREP no només mantindrà les funcions de la USP (protegir l’Ajuntament i els regidors i actuar en casos especials), sinó que també tindrà més presència a tots els barris. Recasens ha explicat a betevé que els agents de la unitat no patrullaran, sinó que “estaran en punts fixos”, que encara ha d’estudiar l’Ajuntament.

L’oposició, contrària al canvi

Cap dels grups de l’oposició està satisfet amb la dissolució de la USP i creació de la UREP. Jordi Martí (PDeCAT) ha lamentat que “en moments de gran inseguretat no es pot prescindir” dels antiavalots, sinó que “cal potenciar-los i modernitzar-los”, i Jordi Coronas (ERC) també ha reclamat que a la USP se l’ha de dotar “dels recursos humans, materials i de la formació necessària”.

Com que la dissolució de la USP era una de les prioritats de Colau des que va arribar al govern, alguns grups també hi veuen electoralisme. Paco Sierra (Cs) l’ha titllat de “mesura d’electoralisme barat sense contingut”, mentre que Carmen Andrés (PSC) ha reblat que l’alcaldessa ha fet “un acte de frivolitat i d’irresponsabilitat política”.

Per la seva banda, Alberto Villagrasa (PP) ha assegurat que “Colau ha actuat per venjança amb la Urbana de la seva època com a activista” i Maria Rovira (CUP) ha demanat que no es creï la nova unitat: “Continuen sent les mateixes funcions, no ha canviat res”, ha sentenciat.