Enric Millo ha qualificat de “serial de fets insòlits” el viatge i la compareixença de Puigdemont des de Brussel·les i ha assenyalat que “el més destacat és la insistència de reconèixer que el 21 de desembre hi ha eleccions autonòmiques i legals”. Millo també ha afirmat que no podran concórrer als comicis els partits que plantegin l’incompliment de les lleis espanyoles. “Totes les idees són legítimes, l’únic que s’exigeix és que s’adequïn a la legalitat i el marc jurídic vigent”, ha dit. Millo també ha advertit a Puigdemont que “ningú es pot situar per sobre de la llei” i li ha recomanat “col·laborar amb la justícia quan se li requereix”. També ha afirmat que aquests dies els departaments de la Generalitat que controla l’Estat “estan funcionant amb total normalitat”.

El delegat del Govern espanyol a Catalunya ha fet aquestes declaracions en una roda de premsa per informar dels acords que ha pres el Consell de Ministres extraordinari del Govern espanyol d’aquest dimarts. En primer lloc, s’ha aprovat el Reial decret de normes complementàries per a la realització de les eleccions a Catalunya del 21 de desembre. Un text que es publicarà a la propera edició del Butlletí Oficial de l’Estat i que inclourà els detalls dels representants de l’administració que participaran en l’organització dels comicis, com es formaran les meses, els cossos de seguretat que vetllaran pel desenvolupament normal de la votació i la forma com els ajuntaments publicaran els censos, entre altres.

Més mesures del 155

Enric Millo també ha anunciat que el govern de l’Estat ha donat curs a diverses mesures relacionades amb l’aplicació de l’article 155. Són la suspensió de tres organismes de la Generalitat creats el març del 2016: la Secretaria per al Desenvolupament de l’Autogovern, l’Oficina per a la Millora de les Institucions d’Autogovern i la Comissió Interdepartamental sobre l’Autogovern. També ha destituït de les seves funcions el secretari general de Vicepresidència i d’Economia i d’Hisenda de la Generalitat, Lluís Juncà, que havia estat nomenat el 24 d’octubre en substitució de Josep Maria Jové. El Govern espanyol també ha desposseït de càrrec tots els delegats territorials del Govern i el director de l’Institut d’Estudis de l’Autogovern, Carles Viver i Pi-Sunyer.