La Comissió de Presidència ha aprovat dues proposicions del PDeCAT i el PP que reclamen la dimissió de la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, pels problemes d’inseguretat i incivisme. Les dues peticions han prosperat amb el suport de Cs i el PSC, mentre que la CUP i el regidor de Demòcrates s’han abstingut. BComú i el regidor Joan Josep Puigcorbé hi han votat en contra. ERC s’ha abstingut en la proposició del PDeCAT i ha rebutjat la del PP.

Jordi Martí (PDeCAT) ha denunciat “manca de lideratge” a Ciutat Vella i que no confien en Gala Pin per l’increment delictiu al districte. Des del PP, Alberto Fernández Díaz ha demanat un nou regidor que tingui “capacitat renovada per entomar reptes i oferir diàleg”. El primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, ha defensat la feina de Gala Pin al districte i ha assegurat que “s’hi dedica en cos i ànima” des d’abans de ser regidora i ha acusat els grups de plantejar el debat de forma “instrumentalista”.

Enganxada entre Pisarello i Koldo Blanco


En el debat hi ha hagut una picabaralla entre el primer tinent d’alcalde i el regidor de Cs Koldo Blanco. Gerardo Pisarello ha posat en dubte que Blanco conegués Ciutat Vella en profunditat. El regidor de Cs li ha replicat: “fa 25 que hi visc, segurament més anys dels que vostè viu a Barcelona”.

El govern admet un problema d’inseguretat

En la mateixa comissió, el comissionat de Seguretat, Amadeu Recasens, ha reconegut que la ciutat té “una situació problemàtica no destijada” en matèria de seguretat. Recasens ha dit que l’augment de delictes “és una realitat”, en especial furts i robatoris, amb incidència especial a Ciutat Vella, tot i que no ha donat xifres concretes. Segons el comissionat, l’increment delictiu afecta moltes altres ciutats grans.

“La Guàrdia Urbana està fent tot el que està a les seves mans”, ha afirmat Recasens, que ha afirmat que el govern municipal ha afrontat el problema amb els recursos que té i ha tornat a exigir més mossos. El comissionat ha xifrat en 190.000 les hores extres que la Guàrdia Urbana ha fet aquest estiu, amb un pressupost de 12 milions d’euros.

L’oposició denuncia inacció

Jordi Martí (PDeCAT) ha acusat el govern Colau de no fer prou. “Hem tingut un estiu dramàtic i les dades ho certifiquen”, ha afirmat. Des de Cs, Santiago Alonso ha posat en dubte que la seguretat sigui una prioritat de BComú i ha assegurat que l’equip de Colau “deixarà Barcelona pitjor”. Jordi Coronas (ERC) ha reclamat “més determinació” per part del govern per resoldre “una situació molt complicada” en seguretat.

La portaveu del PSC, Carmen Andrés, ha reprotxat a Colau que ara reclami més mossos quan “ha fugit d’equiparar seguretat amb policia”. Per Alberto Fernández Díaz (PP), l’alcaldessa és “el problema principal per resoldre la inseguretat”. El regidor Gerard Ardanuy (Demòcrates) ha denunciat “manca de lideratge” al govern, mentre que Joan Josep Puigcorbé ha recriminat al govern “no aprofundir en el dret a la seguretat”.

La veu més discordant en tota l’oposició ha estat la de Maria Rovira (CUP), que ha dit que el problema d’inseguretat no és culpa d’un govern sinó del model de ciutat. “No comprarem mai que cal més policia, cal acció comunitària”, ha sentenciat.