Els cossos de seguretat han estat els primers a homenatjar el conseller en cap, que va morir en la defensa de la ciutat contra les tropes de Felip V. Després, els seus respectius governs polítics els han passat revista en formació de gala i han fet les ofrenes institucionals, mentre la Banda Municipal de Barcelona tocava a cada ocasió l’himne d”Els segadors’.

El Govern en ple ha fet l’ofrena floral encapçalat per Carles Puigdemont, en la seva primera Diada com a president de la Generalitat. Pocs instants després ha estat el torn de la Mesa del Parlament, amb el lideratge de Carme Forcadell i l’absència del representant de Ciutadans. Els regidors d’aquest partit i del PP tampoc no han format part de la nodrida representació de la corporació municipal que, encapçalada per l’alcaldessa, Ada Colau, hi ha fet l’ofrena a continuació. La Diputació de Barcelona ha seguit encapçalada per la seva presidenta i alcaldessa de Sant Cugat, Mercè Conesa. Les dues entitats municipalistes, la Federació de Municipis de Catalunya i l’Associació Catalana de Municipis, hi han fet més tard una ofrena conjunta.

A partir de les 9.30 h han entrat a escena els diferents grups polítics del Parlament. Junts pel Sí ha estat el primer, amb la presència de Carme Forcadell, Toni Comín, Jordi Turull i Raül Romeva, entre d’altres. El PSC ha fet l’ofrena representat pel primer secretari, Miquel Iceta, junt amb l’expresident de la Generalitat, José Montilla, i diversos diputats. Oriol Jonqueras ha tornat a primera fila, després de l’ofrena del govern, amb tota la direcció d’ERC. Una mica més tard, Artur Mas protagonitzava amb Neus Munté la representació del Partit Demòcrata Català. El diputat Lluís Rabell ha encapçalat la representació de la candidatura de Catalunya Sí que es Pot.

Amb Òmnium Cultural i l’Assemblea Nacional Catalana han començat les ofrenes florals de totes les entitats que avui també dipositen flors al monument, des dels sindicats UGT i CCOO fins al Consell Nacional de la Joventut de Catalunya, en un torn que s’ha anat combinant amb la presència d’alguns partits més petits, com el Moviment d’Esquerres, Demòcrates de Catalunya o Unió Democràtica de Catalunya, que ha rebut algunes escridassades del públic independentista congregat rere les tanques del perímetre de seguretat.

Les direccions de grans clubs esportius com el FC Barcelona,  el RCD Espanyol o el Club Joventut de Badalona també han fet les ofrenes florals als peus del monument a Rafael Casanova, situat a prop d’on va morir el darrer conseller en cap de Barcelona quan va caure la ciutat. L’escultor Rossend Nobàs va donar forma a aquesta estàtua, avui portadora d’una bandera estelada, que es va inaugurar a les portes del Parc de la Ciutadella per l’Exposició Universal de 1888. El 1901 s’hi van començar a fer homenatges coincidint amb la Diada que commemora aquella derrota, i el 1914 el monument es va traslladar a aquest punt.

L’ofrena floral s’ha fet aquí tots els anys, llevat dels períodes més o menys llargs de dictadura de Primo de Rivera i de Francisco Franco, al llarg de la qual l’estàtua va romandre guardada als magatzems municipals. Amb la recuperació de la democràcia també es va recuperar aquesta tradició, que durant molts anys va ser l’acte central de l’Onze de Setembre. Com que les xiulades i el llançament d’objectes a algunes delegacions també van esdevenir tradicionals, des de fa uns anys el públic queda lluny de la placeta on hi ha l’estàtua i es fan les ofrenes. Per la seva banda, el Partit Popular, que havia estat objectiu d’aquestes escridassades, ha deixat de participar en l’acte, i Ciutadans no ha arribat a fer-ho mai.