El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, ha posat tres condicions a la reforma de la Constitució que li demanen, cadascun amb els seus matisos, PSOE, Ciutadans i Podem. Per Rajoy, aquesta reforma s’ha de fer sense que es trenqui la sobirania nacional, amb un gran consens en què tothom digui exactament què és el que vol reformar. Segons Rajoy, “estem disposats a parlar sempre que no es busqui acontentar els que volen liquidar la Constitució, per a això no hi haurà cap reforma”.

Des del PSOE, Pedro Sánchez s’ha mostrat convençut que hi haurà una reforma de la Constitució que començarà abans d’un any, el 2018, la data del seu 40è aniversari. Creu que “Espanya necessita nous consensos” i que arribaran amb aquesta reforma, que el seu partit ja va avançar amb el PP.

El líder de Podem, Pablo Iglesias, ha defensat un “debat de país” per reformar la Carta Magna que s’hauria de basar en tres grans eixos: el model social, el territorial i la lluita contra la corrupció. Pel que fa al model territorial, ha defensat un “nou acord que faci que ciutadans de territoris diferents puguin posar-se d’acord per a un projecte col·lectiu. Això és incompatible amb el que hem vist fins ara i la dinàmica de xoc de trens”.

Ciutadans ha defensat l’aplicació de l’article 155 de la Constitució com “la millor manera per defensar la igualtat de tots els espanyols i garantir un estat de dret”. Albert Rivera  però, considera que sí que cal una actualització del text que ha de servir per millorar la vida del tots els espanyols i no per “trencar el país o acontentar els separatistes”.