El primer a invocar l'”habeas corpus”, que suposa passar directament davant del jutge instructor sense declarar davant de la policia, ha estat la defensa del secretari general de la Vicepresidència i de la conselleria d’Economia i Hisenda, Josep Maria Jové. Quan Jové ha arribat al Jutjat de Guàrdia de Barcelona s’ha trobat amb una situació estranya: teòricament havia de portar la petició el Jutjat d’Instrucció 29, però s’ha trobat que el jutge de guàrdia era el d’instrucció 13 – precisament el mateix que n’havia ordenat la detenció – en substitució del 29, per motius familiars. Per això, el seu advocat ha demanat la recusació d’aquest jutge.

Finalment el jutge d’instrucció 29 ha estat substituït pel d’instrucció 30, que ha escoltat les al·legacions de tots els advocats. Després de declarar, els detinguts han tornat a la comandància de la Guàrdia Civil de travessera en espera de la resolució judicial sobre els arrestos.

Paral·lelament, la Guàrdia Civil ha deixat en llibertat provisional a almenys quatre dels detinguts, a qui el jutge instructor convocarà els propers dies. En concret, han sortit en llibertat el secretari general de Treball, Josep Ginesta; David Franco, cap de Desenvolupament de l’Àrea de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions; David Palanques, de l’oficina tècnica de Projectes del Departament de Treball i Afers Socials, i Joan Ignasi Sànchez, assessor del Departament de Governació.

En total la Guàrdia Civil ha detingut aquest dimecres 14 persones suposadament relacionades amb l’organització del referèndum de l’1 d’octubre, la majoria alts càrrecs de la Generalitat.