La Comissió de Presidència de l’Ajuntament de Barcelona s’ha vist alterada aquest dimecres per l’operació de la Policia Nacional a Girona, en què han resultat detinguts els alcaldes cupaires de Celrà i Verges (i nou persones més, algunes vinculades als CDR) per l’ocupació de les vies de l’AVE en el primer aniversari de l’1 d’octubre. Els regidors de la CUP, ERC, el PDeCAT i els no adscrits (Gerard Ardanuy i Joan Josep Puigcorbé) han abandonat la sessió per denunciar els fets. El primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, ha decidit mantenir la comissió (amb els regidors de Cs, PSC i PP) per garantir el dret al control de l’oposició a la tasca del govern, tot i que ha qualificat de “greu” la situació.

Colau se solidaritza amb els alcaldes detinguts

L’alcaldessa Ada Colau ha visitat aquest dimecres l’expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, al Centre Penitenciari de Mas d’Enric, al Catllar. A la sortida de l’entrevista amb Forcadell, Colau ha expressat el seu suport als alcaldes de Celrà i Verges i ha carregat contra una detenció que s’ha dut a terme sense ordre del jutge i per iniciativa pròpia dels agents de la Policia Nacional. Ho ha qualificat de “provocació”, que diu, no ajuda a normalitzar la situació a Catalunya i ha demanat la compareixença del màxim responsable d’Interior, Fernando Grande-Marlaska perquè en doni explicacions.

Els detinguts han sortit en llibertat poc abans de les 15 hores

Els dos alcaldes i la resta de persones detingudes han passat part del matí a les dependències de la Policia Nacional a Girona i han anat sortint en llibertat de manera esglaonada entre la una i les tres de la tarda. Segons l’advocat dels dos alcaldes, Benet Salellas, tots els detinguts s’han negat a declarar davant dels agents. Les detencions s’han dut a terme sense que les hagi ordenades el jutjat d’instrucció número 4 de Girona, que instrueix la causa per l’ocupació de les vies de l’AVE l’u d’octubre passat. Per aquest motiu, l’advocat les considera “desproporcionades i injustificades” i creu que tenen com a objectiu escarmentar els independentistes.