L’Ajuntament ha exigit a Airbnb que retiri 969 anuncis més d’allotjaments turístics il·legals. Amb aquests, Airbnb (la plataforma majoritària del sector) ja ha hagut de retirar gairebé 10.000 anuncis irregulars del seu portal web. Suposen el 83 % del total d’anuncis il·legals detectats per l’Ajuntament des del 2017, com a resultat del pla de xoc contra els pisos turístics sense llicència.

Els darrers mil anuncis es reparteixen per tots els districtes de la ciutat, encara que –com sempre– majoritàriament es concentren a Ciutat Vella (420), l’Eixample (273), Sants-Montjuïc (72) i Gràcia (61). Una meitat corresponen a publicacions de pisos sencers (524) i l’altra meitat (445) fan referència a habitacions compartides, aparentment permeses pel nou decret de la Generalitat.

Alerta per les habitacions compartides fraudulentes

Ara bé, després que els inspectors municipals hagin analitzat un per un els anuncis de les habitacions, han detectat que en realitat són pisos turístics encoberts. Això s’explica perquè hi ha amfitrions que han posat a lloguer de forma individual totes les habitacions d’un mateix immoble; una pràctica que no està permesa per la llei de la Generalitat i que el govern Colau avisava que passaria.

Davant d’aquest fet, la tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, ha carregat durament contra Airbnb: “Com ens podem refiar d’una plataforma que dona cobertura a aquest tipus d’activitat?”. Sanz ha assegurat que l’Ajuntament seguirà de prop l’activitat d’Airbnb perquè no permeti més anuncis d’habitacions compartides fraudulentes.

Airbnb hi respon: “Col·laborem des de fa temps”

Després de les afirmacions del govern d’Ada Colau, Airbnb hi ha respost a través d’un comunicat. Assegura que l’empresa col·labora amb l’Ajuntament “des de fa temps” per eliminar els operadors que incompleixen la normativa. “Fins ara, hem treballat plegats per eliminar més de 5.000 anuncis de la plataforma“, apunta. Aibrnb es defineix com a “bon soci” de Barcelona i per això s’ha compromès a revisar la sol·licitud del consistori per “prendre les mesures que siguin oportunes“.

L’empresa destaca que ha estat pionera a cercar solucions per lluitar contra l’activitat il·legal. De fet, ha facilitat a les autoritats municipals una eina per ajudar-los en les tasques d’inspecció.