La resolució judicial parla de les declaracions que va fer la delegada del Govern a Madrid a Ràdio Nacional d’Espanya el 25 de març de 2013, quan, després de referir-se a la portaveu de la PAH, va advertir que en aquest moviment hi havia “certes inquietuds de suports a grups filoetarres o proetarres”.

En el judici, el 29 de setembre passat, tant el ministeri públic com l’Advocacia de l’Estat -que actuava en representació de Cifuentes- van invocar el dret a la llibertat d’expressió per demanar l’arxivament de la demanda.

La magistrada conclou que les declaracions en què Cifuentes va relacionar Colau amb grups proetarres no poden considerar-se delictives perquè “la vinculació a partits de l’esquerra abertzale no ho és”.

En la sentència la jutgessa Eva María Atarés afirma que “la senyora Cifuentes no va qualificar a la senyora Colau o a la Plataforma com a ‘filoetarres’ o ‘proetarres’, sinó que aquesta expressió era per referir-se als grups de l’esquerra abertzale. La magistrada afegeix que “no es van utilitzar termes directament pejoratius, vexatoris o injuriosos”.

Per la jutgessa, la conducta de Cifuentes “resulta emparada per un dret constitucionalment reconegut, la llibertat d’expressió, el qual es veuria restringit en forma incompatible amb la Constitució i el Conveni Europeu de Drets Humans si s’anteposés a ella el dret a l’honor de la senyora Colau”.

Per tot plegat desestima íntegrament la demanda, condemna Colau a pagar-ne les costes i permet recurs d’apel·lació en el termini de 20 dies des de la notificació de la resolució.