La fita de la primera trobada entre Ajuntament i operadors turístics és avançar cap a un turisme més responsable i sostenible, és a dir, “que col·lapsi menys l’espai públic”. Colom ha destacat que la col·laboració entre ambdues institucions és indispensable per abordar l’impacte turístic a Barcelona i garantir una convivència amb els ciutadans “més positiva i raonable”.

Per fer-ho, en la reunió s’han posat sobre la taula dues possibles solucions: desconcentrar les visites turístiques a determinats punts de la ciutat o disminuir, si escau, el nombre d’operadors turístics. Tot això ha reiterat després de fer un estudi en profunditat de la situació actual.

Colom ha explicat que, entre altres temes, també s’ha tractat la taxa turística. Ha celebrat, de fet, que els representants dels operadors turístics creguin que aquesta taxa ha de servir per donar un retorn a la ciutadania i que els mateixos visitants contribueixin a finançar el seu ús de l’espai públic.

El cap de Relacions Externes d’ETOA, Nick Greenfield, ha coincidit a assenyalar que han de treballar conjuntament i ha demanat usar la paraula “visitants” en comptes de “turistes”, ja que hi veu un rerefons negatiu. “La gent no ha d’oblidar que aquí hi ha residents” i ha d’entendre que la ciutat “no és un gran museu”.