De les 18 persones que vivien a l’assentament de Vallcarca, desallotjat el 8 de maig arran d’un incendi, la majoria ha rebutjat rebre un allotjament social de l’Ajuntament, segons ha explicat la fins ara tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Maria Eugènia Gay.
En una compareixença a la Comissió de Drets Socials impulsada per BComú, Gay ha explicat que de les 18 persones presents a l’assentament, 11 estaven en “seguiment actiu” per part de Servei Socials: “El dispositiu social ja estava desplegat i s’havien produït múltiples intents d’oferta residencial“, ha dit.
Un cop executat el desallotjament, Gay ha assegurat que Serveis Socials van tornar a oferir un pis social a aquests 11 afectats, però que pràcticament cap no va acceptar-lo.
El ferit, amb atenció sanitària
En concret, la tinenta d’alcaldia ha detallat que sis persones vinculades al SASSEP (el Servei d’Atenció Social al Sensellarisme a l’Espai Públic) van rebutjar un habitatge, igual que ho va fer una família de tres membres vinculats al SOASS (el Servei d’Orientació i Atenció Social al Sensellarisme), que ara viu en situació irregular en una altra ubicació de Vallcarca.
En canvi, la persona que va resultar ferida greu arran de l’incendi a l’assentament serà derivat a un servei de convalescència especialitzada quan rebi l’alta mèdica, en un allotjament amb atenció sanitària, i una altra persona jove va ser derivada a un centre de primera acollida, “on rep atenció integral en un entorn segur”.
I les altres set persones?
Fonts municipals han explicat que les altres set persones, que no estaven vinculades prèviament a Serveis Socials, tampoc no han acceptat un allotjament d’emergència. “Després de l’incendi se’ls va oferir atenció a través del CUESB”, asseguren les mateixes fonts, encara que també avisen: “Treballem per generar vincles, no per imposar solucions”.
Sigui com sigui, l’Ajuntament de Barcelona insisteix que se’ls continua oferint suport, tenint en compte que l’actuació social es basa “en el respecte de l’autonomia personal”.
