El secretari d’Estat d’Hisenda del Govern espanyol, José Enrique Fernández, ha presentat una denúncia a la Fiscalia del Tribunal de Comptes perquè l’executiu de Puigdemont, l’Assemblea Nacional de Catalunya i Òmnium Cultural es facin càrrec de les despeses originades per la celebració del referèndum de l’1 d’octubre passat. Tot i això, el ministeri admet que no sap de ciència certa la quantitat exacte que es va gastar per celebrar la consulta i, per això, basa els seus càlculs en les xifres extretes de ‘La Vanguardia’, ‘El Mundo’ i ‘El País’.

Aquestes despeses que reclama Hisenda inclouen la publicitat de la campanya, la logística del subministrament de les urnes i els usos de mitjans informàtics, així com els costos que es deriven de l’obertura de 2.315 col·legis electorals, com ara les factures d’aigua, de llum, la neteja i el personal.

No obstant això, a la denúncia, el Ministeri d’Hisenda admet que “en aquests moments no resulta possible la definició certa de la quantitat dels danys produïts”, fet que ho atribueix a un “ànim d’ocultació del finançament“. Per aquest motiu, basa els seus càlculs en les estadístiques que han publicat tres mitjans de comunicació estatals: ‘La Vanguardia’, ‘El Mundo’ i ‘El País’.

Amb aquesta acció, el ministeri de Montoro espera que el Tribunal de Comptes reaccioni com ho va fer quan va multar l’expresident Artur Mas, i els exconsellers Joana Ortega, Irene Rigau i Francesc Homs perquè assumissin els costos de la celebració del 9-N.