El PSC ha detallat en un document annex les propostes destinades a la ciutat de Barcelona que demanen incloure en els pressupostos de la Generalitat del 2023 per poder-los donar suport en la tramitació. A banda de l’ampliació de l’aeroport de Barcelona-el Prat, projecte ara per ara enterrat, els socialistes reclamen una inversió de 1.705 milions al metro de Barcelona, 100 milions d’euros “per compensar el deute amb l’Ajuntament, la construcció de 1.000 habitatges públics i la incorporació de 600 agents dels Mossos d’Esquadra, entre d’altres.

Barcelona no ha estat en absolut una prioritat per ERC“, ha assegurat el primer secretari de la Federació de Barcelona del PSC i diputat al Parlament, Ferran Pedret, que ha demanat no tractar els barcelonins “com a ciutadans de segona”.

Inversió milionària al metro de Barcelona

Un dels capítols de més pes econòmic del document de propostes socialistes és el referent al transport públic, especialment pel que fa al metro de Barcelona, en què estimen una inversió de 1.705 milions d’euros. Entre les actuacions destacades que reclama el PSC hi ha actualitzar el projecte de perllongament de l’L3 entre Zona Universitària i Esplugues Centre, licitar el projecte per perllongar l’L4 entre la Pau i Sagrera-Meridiana, o destinar 320 milions per ampliar l’L1 de Fondo a Montigalà.

També s’hi inclouen inversions per millorar els intercanviadors de diferents estacions com les d’Urquinaona, Plaça d’Espanya o Verdaguer. A banda, el document també reclama que la Generalitat signi el contracte programa de Rodalies en un termini de dos mesos.

Un miler d’habitatges públics i 100 milions per “compensar el deute”

El PSC també ha xifrat en 100 milions d’euros el “deute” que la Generalitat hauria d’abonar a l’Ajuntament de Barcelona per “satisfer tot allò que no ha fet”. És a dir, compensar les inversions del consistori en competències que corresponen al govern català. Un exemple serien les polítiques d’habitatge. Per això, el document dels socialistes reclama que la Generalitat impulsi la construcció de 1.000 habitatges públics a Barcelona.

“L’Ajuntament és el gran promotor d’habitatge públic, però les competències són de la Generalitat“, ha recordat Pedret.

Incrementar la plantilla dels Mossos d’Esquadra

Els socialistes també consideren que Barcelona continua tenint un dèficit d’agents de Mossos d’Esquadra i creuen que cal incorporar 600 agents. “Fa anys que falten”, assegura el primer secretari de la federació de Barcelona del PSC, i creu que “això té un efecte palpable” sobre la seguretat a la ciutat.

En aquesta llarga llista d’inversions pendents per Barcelona, els socialistes també hi inclouen 20 milions d’euros per “impulsar la capitalitat econòmica” de la ciutat. A més, a escala sanitària, el document també inclou la segona fase del Parc Salut Mar, l’ampliació de l’Hospital Vall Hebron i impulsar “definitivament” el trasllat de l’Hospital Clínic.