Els ajuntaments de Barcelona, l’Hospitalet i el Prat han pactat l’Estratègia delta del Llobregat. El pla s’estructura en 30 projectes, que es faran durant els propers set anys, amb l’objectiu de donar un impuls a aquest espai. La idea és promoure activitats econòmiques més sostenibles i inclusives que puguin conviure bé amb l’ús ciutadà.

L’estratègia se centra a l’àrea de la plataforma econòmica del delta del Llobregat i està previst que si es desenvolupen tots els projectes pactats la inversió sigui de 1.800 milions d’euros fins al 2025. L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va anunciar la idea de fer un pacte per millorar el delta a principis del 2017 i des de llavors s’ha treballat per consensuar-lo amb els operadors públics i privats de la zona.

Un dels projectes que es concreten en el pacte és la creació d’un parc industrial per a pimes en una espai de vuit hectàrees que va deixar lliures SEAT i que el Consorci de la Zona Franca ja va urbanitzar. També s’ha definit  la reorientació de Mercabarna com a mercat ecològic i de productes de proximitat i s’ha llogat sòl per aprofitar millor la Zona d’Activitats Logístiques (ZAL) del Port.

Els tres ajuntaments s’han proposat que la reactivació econòmica es faci des d’un punt de vista ambiental i preservant els espais naturals del delta. Per això s’han previst accions per implantar al generació d’energia verda als polígons, l’aprofitament secundari de l’aigua i la millora del transport públic.

La transformació també ha de permetre que el delta sigui un espai més habitable. En aquest sentit, es planteja reconvertir algunes vies en corredors verds i crear nous espais lliures, aprofitant que el 20 % de les 106 hectàrees qualificades com a parc o jardí no s’han desenvolupat.

Un passeig al peu de Montjuïc

L’Estratègia delta del Llobregat inclou recuperar la connexió entre la muntanya de Montjuïc i les zones urbanes amb la construcció d’un passeig al peu de Montjuïc. Aquest és un dels projectes que encara estan verds, però que es vol començar a concretar aprofitant que s’han desencallat les negociacions amb el Ministeri de Foment per modificar el traçat de la ronda del Litoral.