Diversos diputats de Junts per Catalunya (JxC), d’ERC i de la CUP han iniciat aquest dijous un dejuni de 24 hores per donar suport a la vaga de fam que fa uns dies van iniciar els líders independentistes presos: Jordi Sànchez, Jordi Turull, Joaquim forn i Josep Rull. L’acció es duu a terme al convent dels Caputxins de Sarrià, on s’han programat diverses activitats a l’exterior, principalment conferències, a les quals han assistit un centenar de persones durant el matí.

Algunes d’aquestes conferències han estat presencials, com la titulada “De Xirinacs a l’1-O, la República que volem”, a càrrec de Carles Riera, Ruben Wagensberg i Elsa Artadi. N’hi ha hagut una altra, anomenada “Justícia i lluita no violenta”, a càrrec de Xavier Antich i Laura Borràs. També se s’han fet connexions amb l’exterior: amb Marta Rovira i amb Carles Puigdemont. De fet, Puigdemont ha relacionat el seu discurs amb el quarantè aniversari de la Constitució espanyola, que ha assegurat que “no passa la prova de cotó de la democràcia” i ha qualificat “d’eina de repressió i de la violència de l’1-O”. També hi ha intervingut el seu advocat, Jaume Alonso-Cuevillas.

A la tarda, l’última de les conferències la impartirà, a les 18 h, l’activista Arcadi Oliveres sota el títol “La lluita no violenta”.

Els convent dels Caputxins de Sarrià i les lluites catalanes

L’indret triat per fer aquest dejuni no és pas casual. El convent dels Caputxins de Sarrià guarda una relació molt estreta amb les lluites i reivindicacions nacionals i socials catalanes. 450 estudiants, professors i intel·lectuals van fundar el Sindicat Democràtic d’Estudiants de la Universitat de Barcelona a aquest edifici l’any 1966 i en plena dictadura franquista. Els grisos van rodejar l’edifici i finalment el van assaltar, un episodi batejat com la Caputxinada. Precisament va ser l’embrió de les lluites socials i nacionals a Catalunya.