La Junta de Portaveus, en què hi ha representats tots els grups de la cambra, ha aprovat un text, amb el suport de JxC, ERC, la CUP i Catalunya en Comú – Podem, i l’oposició de Cs, el PSC i el PP. En la declaració, denuncien que “representants electes del poble de Catalunya així com d’organitzacions civils han estat citats a declarar i processats al Tribunal Suprem per la seva activitat política i institucional”. També apunten una “vulneració de drets civils, fonamentals i polítics que afecta a tota la ciutadania de Catalunya“.

“Aquesta involució democràtica del PP només la podem combatre des d’àmplies majories. El primer pas és recuperar les institucions i treure-les de les grapes del Partit Popular”, ha afirmat Elisenda Alamany, de Catalunya en Comú – Podem. Maria Sirvent, de la CUP, ha condemnat la “instrumentalització de la justícia, en una causa que no respon a criteris jurídics sinó a la set de venjança i humiliació cap a tot un poble que defensa drets i llibertats”.

La segona volta del ple d’investidura, a les 11.30 h

A la mateixa reunió de la junta de portaveus, Roger Torrent ha confirmat que manté la convocatòria del ple de dissabte, en què s’ha de fer la segona votació de la investidura de Jordi Turull. Això sí, per petició d’alguns diputats, ha decidit endarrerir-lo una hora i mitja. Està previst que comenci a les 11.30 h. Ara bé, el president de la cambra té la potestat per suspendre la sessió fins a l’últim moment.

Canvis al Grup Parlamentari d’ERC

La renúncia de Rovira, Forcadell i Bassa a l’acta de diputades, abans de la citació davant el Tribunal Suprem, ha obligat a fer canvis en el grup parlamentari republicà. En el seu lloc, entren Assumpció Laïlla, Chakir El Homrani i Magda Casamitjana, que aquest divendres ja  han presentat les credencials per prendre possessió com a diputats. D’altra banda, el vot d’Oriol Junqueras, que estava delegat en Marta Rovira, passa a exercir-lo el portaveu del grup, Sergi Sabrià.