L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha volgut marcar el camí després de la concessió dels indults als presos independentistes condemnats per l’1-O i aprovada aquest dimarts per l’executiu de Pedro Sánchez: el d’un diàleg “sincer i honest” per, després, arribar a una “solució política” que “s’haurà de votar democràticament”. Per aconseguir-ho, Colau ha demanat a totes les parts “sortir de la zona de confort“, tal com ha fet, ha dit, el Govern espanyol amb els indults.

En una declaració institucional des de la Galeria Gòtica de l’Ajuntament, Colau ha celebrat els indults però ha volgut destacar que “no està tot resolt” amb aquesta mesura de gràcia: ha insistit que cal que Catalunya i l’Estat consolidin el diàleg. L’alcaldessa ha lamentat que algunes veus hagin volgut fer veure el diàleg com una mostra “de debilitat, de derrota o de traïció”. “Per iniciar-lo cal valentia“, ha respost. Colau creu que el govern de l’Estat “ha estat valent” amb la concessió dels indults malgrat les “moltes pressions i resistències”.

Nous temps “sense vencedors ni vençuts”

Des de l’Ajuntament de Barcelona, Colau ha volgut solidaritzar-se amb els líders independentistes condemnats i les seves famílies davant del patiment per haver estat privats de llibertat durant més de dos anys. També ha destacat que el conjunt de la ciutadania catalana ha sofert les conseqüències del procés independentista i de les actuacions judicials. Davant d’això, ha demanat “cuidar més i millor les relacions humanes” d’ara endavant.

Aquests nous temps que s’avenen, ha dit l’alcaldessa, demana que siguin “sense ni vencedors ni vençuts; sense humiliacions ni revenges”. L’alcaldessa defensa que es reconeguin errors i que no es defugi dels conflictes, però demana encarar-los “amb cura”, “sense retrets” i amb respecte a les persones i les institucions.

Demana reformar el Codi penal per garantir drets

A més a més, l’alcaldessa aposta per “avançar” en la reforma del Codi penal per “adequar-lo a la llei internacional i als drets humans“, de forma que permeti, ha dit, desjudicialitzar la política a Catalunya. A més, defensa que aquesta mesura de garantir més la llibertat d’expressió per evitar que artistes o sindicalistes siguin condemnats a la presó “per un tuit”.

La líder dels comuns a Barcelona i màxima responsable del govern municipal s’ha pronunciat des del consistori, poc després que també hagi valorat els indults el president del govern català, Pere Aragonès, des del Palau de la Generalitat —a l’altra banda de la plaça de Sant Jaume—: “És un reconeixement que les condemnes van ser injustes“, ha dit Aragonès, flanquejat pels consellers i conselleres del govern. El cap de l’executiu català ha dit que “és moment de tornar a fer política“.