cartell de zbe

El Partit Popular ha portat al Parlament Europeu un debat sobre la zona de baixes emissions de Barcelona que ha generat tensió amb altres partits d’àmbit català i espanyol. L’eurodiputada del partit Dolors Montserrat, presidenta de la Comissió de Peticions de la Comissió Europea, ha acceptat estudiar la mesura per reduir la contaminació de l’aire arran de la denúncia d’un ciutadà. Segons informa Europa Press, durant el debat, l’eurodiputada balear del PP Rosa Estaràs ha assegurat que la gestió de la mobilitat que està fent l’Ajuntament de Barcelona perjudica les classes més baixes, ja que “no es poden permetre comprar un cotxe nou”.

El representant del PSC al Parlament Europeu Javi López ha defensat la ZBE advertint que les polítiques per reduir la contaminació segueixen les directrius de la Unió Europea, i no vulneren la legislació. Ha recordat, a més, que la ciutat incompleix la directiva europea sobre la qualitat de l’aire des de fa anys. Per la seva banda, el diputat de Vox Jorge Buxadé ha advertit que les restriccions de la zona de baixes emissions són una vulneració dels drets de mobilitat i de la propietat dels europeus.

Critiquen que només es tingui en compte l’edat dels vehicles

El debat sobre la zona de baixes emissions ha arribat a la Comissió de Peticions de l’Eurocambra arran de la denúncia d’un ciutadà, Martín Gurría, que ha intervingut a l’Eurocambra com a representant de la plataforma Ciutadans contra Abusos de la ZBE. Segons informa l’ACN, ha criticat que el criteri per excloure els vehicles de la circulació en determinades hores sigui l’antiguitat i no el que contaminen. Ha advertit també que el que s’hauria de tenir en compte és la ITV i que la mesura actual és “una expropiació radical” i mereix una “compensació”.

Brussel·les evita pronunciar-se

Des de la Comissió Europea, el director general de Medi Ambient, Daniel Fernández Gómez, ha aclarit que són els estats membres i no el Parlament Europeu els que han de decidir com compleixen la directiva europea sobre la qualitat de l’aire.