El primer debat a quatre amb Mariano Rajoy

A diferència de les eleccions del 20-D, en què Soraya Sáenz de Santamaría va ser la representant del PP en el debat a quatre, aquest cop Mariano Rajoy sí que hi ha participat. El debat l’ha organitzat l’Acadèmia de la Televisió i, per primera vegada, ha disposat de tres moderadors. Entre els temes a tractar: economia i feina, polítiques socials, reformes institucionals, política exterior i pactes.

Debat econòmic

En el debat Mariano Rajoy s’ha hagut de defensar de la seva política econòmica davant dels atacs que li han fet els seus adversaris polítics, que també li han volgut recordar els nombrosos casos de corrupció política que afecten el seu partit. Mariano Rajoy ha retret a la resta de candidats que “predicar és molt fàcil” i els ha demanat que “aquí no s’hi ve a fer pràctiques” sinó amb la lliçó apresa.

Els pactes postelectorals

La falta de complicitat per arribar a un acord de govern entre el PSOE i Units Podem s’ha deixat entreveure també en el debat, amb retrets a dues bandes. Sobretot per part de Sánchez, que ha recordat en diverses ocasions a Iglesias haver votat el mateix que Rajoy en el debat d’investidura.

Catalunya, un apartat a banda

La situació a Catalunya i les solucions que hi vol aportar cada partit han tingut cabuda en aquest bloc, en què gran part de les mirades s’han centrat en Pablo Iglesias i en la seva defensa del referèndum. Sánchez i Rivera li han ensenyat articles als diaris en què Ada Colau i En Comú Podem estaven a favor del dret a decidir dels catalans. Iglesias ha dit que tant a Catalunya com a Euskadi han guanyat les eleccions perquè defensen la unitat des de la diversitat. Però quan se li ha preguntat si aquest referèndum és una línia vermella ha respost que no hi ha línies vermelles en una negociació.