Amb què es va fallar i qui té més responsabilitats, és el que es pregunten els grups municipals després dels resultats de la consulta de la Diagonal. El govern assumeix part dels errors, però recorda que la consulta es va dissenyar per una àmplia majoria del plenari. Des del govern ICV qualifica d'encert l'intent d'acostar-se a la ciutadania però considera que el procés ha tingut moltes interferències que s'han concentrat en la resposta C. La majoria de grups han coincidit en dir que aquest ha estat un primer intent de consulta però segurament no serà l'últim.

García-Bragado (PSC): “L’Ajuntament no volia fer un plebiscit”

El quart tinent d’alcalde ha estat l’encarregat d’assistir al debat de “Els uns i els altres” en representació del PSC. Ramon García-Bragado ha reconegut que els resultats van ser inapel·lables i que la resposta política de la dimissió de Martí va ser la correcta. I ha anat més enllà quan li han preguntat per la dimissió de l’Alcalde: “La dimissio de l’Alcalde està fora de lloc i es demana des de l’oposicio per erosionar el govern”

García-Bragado ha dit que la consulta havia estat aprovada per majoria al ple, així com també les normes per les quals s’havia de regir: “Per aquesta majoria s’han aprovat les normes de la consulta, no es una consulta fabricada per la ciutat”. Davant l’acusació de la resta de grups, ha negat que la consulta hagués derivat en un plebiscit: “L’Ajuntament no volia fer un plebiscit: al final es va incorporar l’opció C”

El representant del PSC ha descartat fer una actuacio en termes transformadors a la Diagonal però si mirar de fer “petites millores”. “Segur que ho parlarem per a les properes eleccions” ha dit.

Trias (CIU): “És un rebuig de la gent a una manera de fer politica”

El president del grup municipal de CiU ha qualificat la consulta de “plebiscit” que ha provocat pèrdua d’autoestima i ha afectat el prestigi de les consultes. Respecte al plantejament de les opcions ha culpat l’alcalde de Barcelona: “Hi ha hagut una mala utilitzacio de la consulta i te noms: Jordi Hereu pequè ho ha convertit en un plebiscit i s’ha encaparrat en què s’havia de votar i votar”.

Trias ha acusat Hereu de mentir sobre l’opció C: “L’Alcalde ha mentit sobre què és la C. L’ha amagat i ell, personalment ha explicat mentides”. El líder convergent interpreta aquest vot massiu a l’opció C com “un rebuig de la gent a una manera de fer política de 30 anys creient-te que això es casa teva”.

Ha demanat que el govern prioritzi els aspectes relacionats amb la crisi i que es deixi d’històries com els Jocs Olímpics d’Hivern o la reforma de la Diagonal. “Els ciutadans exigeixen un canvi de la forma de fer les coses i crec que no és de rebut que l’Alcalde no hagi demanat perdó”.

Fernández Díaz (PP): “Hem perdut temps, diners i credibilitat”

El president del grup municipal del PP ha estat contundent referint-se a la dimissió de Carles Martí: “No es pot acceptar la renuncia del tallafoc. Ha de dimitir qui ho va decidir: l’Alcalde”.  Fernández Díaz ha qualificat la consulta de “màrketing promocional” de l’Alcalde. “M’agradaria que hagués tingut el valor de venir. El senyor Hereu no dóna la cara davant la societat, només a la publicitat”.

El líder del PP ha remarcat la pèrdua de temps, diners i credibilitat que ha suposat la consulta de la Diagonal, i els molts interrogants que plantejava: “Quan van decidir que hi hauria consulta no sabien ni que proposarien” . També s’ha queixat de la manca de pluralitat d’opcions: “Les dues eren el mateix: es a dir, si vols la Diagonal, toma tramvia”.

Ha acusat l’equip de govern d’autocomplaença i diu que els ciutadans els han censurat: “Prou de parlar de la Diagonal i hem de resoldre els problemes reals de la gent, fer un gir i lluitar contra la crisi promovent un pla d’ocupació”.

Portabella (ERC): “A la gent no li agrada que li aixequin la camisa”

El president del grup municipal d’ERC s’ha mostrat contrariat perquè la consulta ha produït una certa decepció entre els ciutadans. A banda de la decepció ha assenyalat que la consulta ha estat “molt mal organitzada” i atribueix la crisi institucional que ha provocat a la seva mala gestió.

El republicà ha atacat amb duresa el plantejament: “Convidaven a votar o tramvia o tramvia i a la gent li agrada que li consultin i no que li aixequin la camisa” Segons ell, la C ha reunit moltes queixes i desil·lusions de les persones però que hi creuen. “La gent no ha entès que el que s’havia de preguntar era sobre una decisio que ja estava presa”, ha assegurat.

Tot i això, continua apostant per les consultes:  “Les consultes ciutadanes ben fetes son possibles i continuarem proposant-ne al ple”

Gomà (ICV-EUiA): “Mai no s’havia discutit tant sobre una reforma urbanística”

El president del grup municipal d’Iniciativa ha afirmat que el resultat era “molt negatiu”, però que l’assumia: “Haurem de saber i escoltar al conjunt de punts de vista de la gent que ha votat C o que no ha votat”. Gomà creu que l’opció C ha estat un aglutinador de molts malestars:  “Sobre la Diagonal, però també sobre el govern municipal i les mesures de Zapatero

L’ecosocialista ha volgut destacar els valors positius de la consulta: “La gent que ha votat, la gent que ha enviat propostes… ningú mai no havia discutit tant sobre una reforma urbanística.” Gomà ha apostat per seguir fent aquest tipus de consultes en el futur.

Davant els grups que demanaven la dimissió de Jordi Hereu, el líder d’Iniciativa a l’Ajuntament els ha reptat: “Facin una moció pero no tenen una majoria….” “Mai com ara s’estan fent escoles bressol, casals de barri…. “, ha assegurat.

Seguiment a Internet

El debat ha tingut un seguiment molt actiu a internet, a través del blog del programa i del portal BTVNOTÍCIES.cat. Especialment remarcable ha estat la participació a través de les xarxes socials com es Facebook, però sobretot al Twitter amb el hashtag #debatdiagonal