A partir de les cinc de la tarda, la plaça de la Universitat ha començat a tenyir-se de rosa. Alguns duien la samarreta posada de casa, d'altres l'han comprada entre el miler que la CUP ha portat amb previsió d'una mobilització massiva. La formació independista ha fet una crida transversal per sortir al carrer i s'hi han sumat altres formacions d'esquerra, representants polítics, entitats com Òmnium i Súmate i milers de ciutadans. Una absència destacada, la de Convergència. Però més enllà de les sigles, des de la CUP han volgut recalcar que el camí cap a la República s'assolirà des del carrer. BENET SALELLAS, diputat de la CUP "El procés de construcció de la República Catalana no pertany a cap partit, a ningú. El que hem de fer són exercicis com el d'aquesta tarda, amb una mobilització conjunta, transversal, oberta a tothom, però amb un missatge claríssim i és que el camí cap a la independència no té aturador." Aquesta gran pancarta resumia un missatge unànime cap al Govern espanyol i la judicialització del procés. Amb la manifestació també es vol demostrar que la ciutadania està al costat dels càrrecs electes que estan sent investigats per la resolució rupturista per avançar cap a la república catalana, que es va aprovar el Parlament de Catalunya el 9-N. JORDI CUIXART, president d'Òmnium Cultural "Judicialitzar el conflicte polític entre Catalunya i l'Estat espanyol no és la solució, i és molt important que donem suport a tots els imputats, imputades. El procés neix de la base, neix també del poder municipal." JOAN TARDÀ, ERC "Guanyarem, ho farem a la catalana, civicament i pacíficament. I si creuen que ens atemoriran, és que no coneixen la volutant democràtica del poble de Catalunya de parir la República." JAUME ASENS, Barcelona en Comú "Estem aquí com a acte de solidaritat, en defensa de la democràcia. Avui no esj tracta de defensar unes idees concreta, una ideologia concreta o una altra, independència sí o no, es tracta que els demòcrates ens hem de solidaritzar contra les injustícies." Centenars d'estelades han recorregut els carrers del centre de la ciutat, una de les quals, gegant. I a les habituals lletres reclamant la independència s'hi ha sumat aquestes que construeixen la paraula desobediència. El clam més repetit, independència, que ha estat substituït pels xiulets quan la marxa ha passat per davant de la Comissaria de la Policia Nacional a via Laietana. La mobilització ha finalitzat a la plaça de Sant Jaume, on s'han fet els parlaments i la cloenda.

La marxa, que ha arrencat passades les 17 h amb el desplegament d’una gran pancarta rosa enmig de la plaça de la Universitat, és un dels actes centrals de la campanya “Sense por”, promoguda per la CUP per desafiar les pressions del Govern espanyol. D’aquesta manera s’han volgut rebutjar les citacions i els requeriments que els tribunals han fet a 291 ajuntaments catalans, i d’altres institucions, arrel de la de la declaració rupturista aprovada pel Parlament el passat 9 de novembre.

Els manifestants s’han vestit de rosa, el color de la campanya “Sense por”, i han avançat pel centre de la ciutat amb estelades i fent crits a favor de la independència de Catalunya. Des de la CUP, el diputat Benet Salellas ha dit que la mobilització al carrer “és l’única via segura per assolir la independència” perquè precisament al carrer és on va començar el procés.

Tot i estar convocada per la formació cupaire, la marxa compta amb el suport d’altres representants polítics, com el líder municipal d’ERC, Alfred Bosch, i el diputat Joan Tardà, que s’ha mostrat convençut que el mandat democràtic de la Generalitat avançarà cap a la república catalana.

Entre altres assistents, també hi han estat el primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, i els regidors de Barcelona en Comú, Gala PinJaume Asens, que ha qualificat de “coherència política” el fet de manifestar-se contra una “amenaça” judicial que afecta a “tots”.

Les entitats sobiranistes, com Òmnium cultural, també han donat suport a la causa, com ja van fer quan el president Artur Mas va anar a declarar al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). El president de l’entitat, Jordi Cuixart ha criticat els moviments del govern espanyol i ha dit que “judicialitzar el procés soberanista no és la solució”.

Amb la protesta també es vol fer visible un manifest en què s’expliquen els motius de la mobilització, un document que ja han signat 1.820 persones i 37 col·lectius. Un cop la marxa ha arribat a la plaça Sant Jaume, s’hi han fet els parlaments i algunes actuacions musicals, abans de donar per finalitzada la protesta a quarts de vuit del vespre.