CARLES PUIGDEMONT, president de la Generalitat "Passat el mes d'agost, i en la represa del nou curs parlamentari, em sotmetré a una qüestió de confiança perquè sigui el Parlament que em va escollir el que tingui la potestat d'aclarir en quines condicions i en quines majories es pot assolir el full de ruta cap a l'estat català independent." Amb aquestes paraules el president de la Generalitat ha fet evident el distanciament entre Junts pel Sí i la CUP. Puigdemont considera que, amb el rebuig dels pressupostos, el pacte d'estabilitat s'ha trencat. El seu govern, diu, ha perdut la confiança en els qui fins ara eren els seus aliats i per això al setembre se sotmetrà a un aval del Parlament que, si no supera, conduirà a unes noves eleccions. CARLES PUIGDEMONT, president de la Generalitat "Un grup que guanya les eleccionsa amb 1,6 milions de vots i 62 diputats pot retirar el seu candidat a la presidència, i en canvi un grup de 10 diputats, una mica més de 300.000 vots, no pot retirar una esmena a la totalitat tot i tenir signat un acord d'estabilitat. No hi ha ni proporció, no hi ha ni lògica i no hi ha ni lleialtat." Reconeixent-se sorpresos per la rellevància que ha pres el seu vot, la CUP s'ha mostrat ferma en la voluntat d'avançar cap a la independència amb el màxim consens possible. JOAN GARRIGA, diputat de la CUP "Ens sentim responsables, corresponsables d'aquests fets, però no culpables. Li voldríem dir que nosaltres aquest compromís l'hem tingut, el tenim i el tindrem sempre." Des de l'altra bancada parlamentària, la resta de l'oposició ha demanat al govern que renunciï al full de ruta. La majoria de grups han coincidit a dir que el desacord entre Junts pel Sí i la CUP era previsible. INÉS ARRIMADAS, presidenta del grup parlamentari de Ciutadans "Vostè sabia perfectament que mai no havia tingut un pacte d'estabilitat amb la CUP. Un pacte no ho sé, però estabilitat, estabilitat, vostès no n'han tingut mai." MIQUEL ICETA, president del grup parlamentari del PSC "No hi ha un camí unilatrteral ni legal ni a independència ni al referèndum. Portar els pressupostos al Parlament sense acordar-los és un error, i efectivament vostès no poden seguir governant com si res." LLUÍS RABELL, president del grup parlamentari de Catalunya Sí que es Pot "La seva reflexió, al nostre parer, queda encara curta i no acaba d'assumeir que el problema no és tan el de la lleialtat o deslleialtat d'un soci sinó del mateix full de ruta." XAVIER GARCÍA ALBIOL, president del grup parlamentari del PP "Vostès van decidir buscar uns companys de viatge que són uns antistiema i que era previsible que acabessin provocant el que avui ha succeït aquí, al Parlament." La qüestió de confiança ha agradat a bona part de l'oposició. Des del PP, però, Xavier García Albiol ha reclamat al president que no s'esperi a després de l'estiu per presentar-la.

El Grup Parlamentari de Junts pel Sí s’ha quedat sol al ple del Parlament en la defensa del projecte de pressupostos. Finalment, la CUP s’ha sumat als vots de Ciutadans, PSC, Catalunya Sí que es pot i el PPC i els comptes no s’han admès a tràmit. Aquest ha estat el primer cop que la cambra catalana rebutja uns comptes presentats pel govern.

Just després de la votació, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha demanat la paraula per valorar el veto de la CUP. Puigdemont ho ha titllat de “deslleialtat” i ha constatat que el govern “ha perdut la majoria necessària”. Per això, ha anunciat que després de l’agost i amb l’inici del nou curs polític se sotmetrà a una qüestió de confiança i ha afegit que no té “cap interès a allargar injustificablement el mandat”.

La diputada de la CUP Mireia Boya ha mostrat el seu suport al president a través de Twitter. El seu company de files Albert Botran ha piulat que la qüestió de confiança permetrà renovar l’acord.

La presidència de la Generalitat pot presentar qüestions de confiança per demanar al Parlament el suport al seu programa. En el cas que no rebi els vots a favor d’una majoria simple del Parlament, el president ha de dimitir i es torna a engegar el procés d’una nova investidura.

Acord trencat

Puigdemont  ha donat per trencat el pacte en la reunió que ha mantingut amb els  diputats de Junts pel Sí abans de començar el ple que ha abordat els comptes. Ja a la sessió plenària del Parlament, el vicepresident i conseller d’Economia, Oriol Junqueras, ha dit que “l’alternativa de mantenir-se en pròrroga té conseqüències extremament severes per a l’impuls de l’activitat econòmica i, sobretot, extremament greus en la garantia dels serveis socials“.

Des de la CUP, la diputada Eulàlia Reguant ha afirmat que “no es trenca cap acord polític. Avui un acord polític muta.” Des de l’oposició, s’ha criticat durament al govern per voler buscar l’estabilitat pactant amb la CUP i han afirmat que hi ho acaba pagant “són els ciutadans”.

La CUP va decidir aquest dimarts, en una votació molt dividida, no retirar l’esmena a la totalitat dels pressupostos, de manera que els comptes no podran tirar endavant en el debat parlamentari. Els cupaires han assegurat que no és un veto i que volen seguir negociant. Hi va haver 29 vots a favor de frenar l’aprovació dels comptes, 26 en contra i tres abstencions, un resultat que qüestiona l’estabilitat parlamentària. La formació ha criticat que el govern els va fer arribar contraofertes a última hora, que prometien una despesa social i un seguiment del full de ruta que consideren insuficient. Els anticapitalistes, però, consideren que aquí no acaba la legislatura.