Els pressupostos de l’Ajuntament s’aprovaran el proper 31 de gener gràcies a un acord entre Barcelona en Comú, PSC, JxC i ERC. La CUP s’ha referit als futurs comptes i ha assegurat que segueixen apostant per un model que genera desigualtats entre els barcelonins.

Anna Saliente, excandidata a les eleccions municipals de Barcelona, ha reconegut que “el fet d’estar fora de l’Ajuntament ens treu camp d’intervenció” però, tot i això, assegura que segueixen lluitant per tenir uns pressupostos més socials: “Aquests pressupostos incorporen algunes millores, però no solucionen la qüestió sobre qui té el poder econòmic en aquesta ciutat”.

“No són útils per revertir les desigualtats”

Des de la CUP han analitzat els comptes i han desenvolupat sis punts que creuen que els podrien millorar. D’una banda critiquen que s’hagi multiplicat el pressupost destinat al turisme: “És una decisió molt coherent amb el model del PSC, però molt incoherent amb la necessitat de millorar la vida de les classes populars.” Demanen que es fomenti un decreixement d’aquest sector i recorden que genera el 75 % de les emissions perjudicials per al medi ambient. De fet, remarquen que els pressupostos no inclouen cap canvi de fiscalitat que persegueixi la contaminació que generen tant les empreses com el sector turístic.

La CUP també lamenta que no hi hagi cap mesura concreta cap a l’avenç de la remunicipalització i la internalització de serveis, per així poder millorar les condicions laborals dels treballadors. Una vegada més, han criticat durament que l’Ajuntament mantingui la inversió en grans esdeveniments com el Mobile World Congress perquè asseguren que aquest tipus de fires comporten condicions laborals inestables, contractes temporals i sous baixos. Saliente també ha reclamat que es doni resposta a les queixes veïnals per grans projectes de ciutat com la construcció del Museu Hermitage o els Jocs Olímpics d’Hivern.

“Contribueixen al manteniment de l'”statu quo” del règim espanyol”

La CUP també ha volgut deixar clar que cal analitzar aquests pressupostos emmarcats en el context polític actual. Saliente assegura que aquest pacte entre partits contribueix al reassentament de l’Estat espanyol en l’àmbit municipal, autonòmic i estatal: “Després del moment de major crisi de l’Estat Espanyol i del major qüestionament del capitalisme com a generador de desigualtats, sembla que hi ha un pacte polític en el qual interessa reassentar l”statu quo’ a partir d’estratègies de pactes entre partits.”