El portaveu del Secretariat Nacional de la CUP, Quim Arrufat, ha tancat la conferència defensant  que el referèndum és la millor forma de democratització per una Europa que, al seu entendre, cada vegada està tancant-se més. Arrufat ha explicat que espera que Catalunya sigui la punta de llança de l’assoliment de les lluites populars a Europa. També ha afirmat que el referèndum ha de ser l’aportació internacionalista dels catalans a les lluites de les classes populars arreu del món. 

Arrufat ha criticat la “gran oferta” del Govern espanyol que va fer divendres passat la vicepresidenta, Soraya Saénz de Santamaría, quan va convidar el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, a anar a les Corts espanyoles per explicar la proposta del referèndum. Segons Arrufat, si no s’esforcen a fer millors propostes, els catalans marxaran “sense dir ni adéu”. “Si aquesta és tota l’oferta de negociació que ha de fer al 80 % del poble que creu que mereix el dret a decidir i que està disposada a votar en referèndum, només ens queda dir-li que posarem les urnes, guanyarem, marxarem i tindrem república catalana aquesta tardor”, ha conclòs.

Tot plegat ho ha dit en una conferència internacional organitzada per la CUP, a la qual s’han convidat diversos representants polítics estrangers en la defensa del referèndum. En la jornada Sobirania Popular i Autodeterminació. Canvi Polític a la regió Euro-Mediterrània s’ha debatut al llarg del dia, sobre el futur de Catalunya, la Unió Europea i l’euro, així com, asseguren, les experiències pràctiques de desobediència. En total hi han participat 15 organitzacions que provenien de països com Anglaterra, Escòcia, el Marroc, Islàndia, Palestina o Polònia.

Arrufat ha aprofitat l’acte per exigir el govern català “data i pregunta” per tal de construir “un horitzó nítid i clar”, alhora que ha recordat que el camí cap al referèndum “no és fàcil“, ha assegurat que “no s’hi val dir a mig camí que no s’esperaven que l’Estat respongués així”.  Arrufat ha exigit, per aquest motiu, que es treballi en la preparació de les mesures necessàries per garantir que es pugui convocar el referèndum i que aquest sigui reconegut internacionalment.