“En temps de fer fora els comunistes de les institucions, en temps de feminicidis, en temps de repressió, la CUP i l’esquerra independentista decideix fer un pas endavant i presentar-se a les eleccions espanyoles” ha afirmat Mireia Vehí, membre del Secretariat Nacional.  Així ha anunciat la CUP que es presentarà per primera vegada a la història a unes eleccions espanyoles. Vehí ha assegurat que hi ha una situació d’excepcionalitat i ha lamentat: “Cada vegada tenim més presos polítics, cada vegada tenim més persones detingudes”.

Afirmen que davant de l’excepcionalitat, la CUP decideix fer un pas endavant i presentar-se als comicis “per impugnar la monarquia, l’Ibex 35 i qualsevol institució que vagi en contra les decisions col·lectives”. Però sobretot, per defensar el dret a l’autodeterminació, l’amnistia a totes les persones represaliades i el reconeixement de tots els drets.

Malgrat tot, Vehí ha afirmat que no ha estat una decisió fàcil: “Assumim la responsabilitat de plantar cara als que van en contra els interessos del poble”. Asseguren que la CUP no es presenta per garantir la governabilitat, sinó a impugnar la repressió i la manca de democràcia. A més, han destacat que prenen la decisió en un context en què algunes forces independentistes es veuen disposades a garantir la governabilitat a l’Estat espanyol.

Des de la roda de premsa, Mireia Vehí ha fet una crida a tots els agents, actors socials, organitzacions polítiques a participar d’aquesta candidatura. I és que afirmen que ara tenen el temps molt just. Com que la CUP no s’havia presentat mai prèviament, ara començarà un procés de recollida de signatures (necessiten al voltant d’uns 7.000 avals) per poder-ho fer, així com la configuració de la llista.

Som Alternativa d’Albano Dante Fachin renuncia a presentar-se

En les últimes eleccions generals, la CUP va optar per no presentar-se. La decisió va provocar que un dels corrents del partit, Poble Lliure, es presentés com a Front Republicà, amb altres formacions de l’esquerra independentista com va ser Som Alternativa. El partit no va obtenir representació malgrat que els van votar més de 110.000 persones.

Aquest dissabte, després que la CUP anunciés que es presentaria, des de Som Alternativa han anunciat que veient la impossibilitat de repetir el Front República, han decidit renunciar al projecte i no concorreran a les eleccions espanyoles. La formació encapçalada per Albano Dante Fachin ha explicat que el seu objectiu era aglutinar el vot independentista i que veient la situació actual creien que no havien de dividir més el vot i per tant no es presentaran. “Malgrat l’error que per a nosaltres significa la decisió dels partits, desitgem el màxim encert a JxC, ERC i la CUP” han explicat en un comunicat.

Per la seva banda, des de Som Alternativa han anunciat que la formació continuarà al carrer aportant tot allò que puguin,”de la mà de totes les persones, votin el que votin, que es planten davant la repressió i l’autoritarisme de l’Estat”.

Paral·lelament, el Partit Pirata ha aprovat presentar-se en coalició amb la CUP a les eleccions generals “davant de la impossibilitat de reeditar el Front Republicà”.