Finalment, el consell polític de la CUP, reunit aquest dissabte a Vilafranca del Penedès, ha aprovat donar suport als pressupostos del govern català. Malgrat que asseguren que no són els pressupostos que el país es mereix, ja que no ajudaran a reduir les desigualtats socials existents.

Però com ha explicat en roda de premsa, el dirigent cupaire Quim Arrufat, finalment la formació ha optat per un “sí” condicional per tal de deixar el camí lliure a la convocatòria del referèndum. Això sí, asseguren que aquest vot favorable té data de caducitat. Si el setembre no s’ha produït el referèndum, la CUP retirarà el suport al govern i provocarà la convocatòria d’eleccions.

En el ple del Parlament català, el suport als comptes de la Generalitat per al 2017 del grup de la CUP es traduirà en 2 vots a favor i 8 abstencions, un gest amb què volen evidenciar que només donen suport als pressupostos per donar oxigen al procés i al referèndum, però no pel seu contingut.

L’aprovació ha arribat després que la majoria d’assemblees territorials es posicionessin a favor del “sí” als pressupostos. En total, hi ha hagut 39 vots favorables, 22 en contra i dues abstencions, cosa que suposa que s’ha aprovat donar suport per una àmplia majoria, un 60 % del total.

Junts pel Sí satisfet amb l’aprovació dels pressupostos

Poc després de saber-se la decisió de la CUP, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha intervingut al Consell Nacional del Partit Demòcrata on s’ha mostrat satisfet per l’aprovació final dels pressupostos gràcies el suport de la CUP. També ha afirmat que aquesta és una mala notícia per l’Estat espanyol, ja que ara el referèndum continuarà el seu camí. Puigdemont ha defensat que ara més que mai es necessita el suport de la ciutadania, en la que considera que és la recta final del procés. Per això ha demanat que el 6 de febrer la gent es mobilitzi per donar suport a Artur Mas, Joan Ortega i Irene Rigau abans del judici pel 9-N. “Necessitarem el suport de la gent per fer evident que aquest és un poble que se sent tan digne que diu prou”, ha conclòs el president.

Qui també s’ha pronunciat després de la decisió de la CUP ha estat el vicepresident del govern, Oriol Junqueras. En aquest cas ho ha fet a través de les xarxes socials on ha recordant que ara és el moment de treballar pel referèndum.