La visita d'obres que Xavier Trias va fer dimarts al Mercat del Ninot ha estat la gota que ha fet vessar el got de la paciència en alguns partits. Convocades ja les eleccions, PSC i PP creuen que Trias hi va anar més com a candidat de Convergència i Unió no com a alcalde i consideren que és l'Ajuntament qui acaba pagant la campanya d'un partit. Per això l'han denunciat a la Junta Electoral, decisió que Barcelona en Comú està valorant fer. També la CUP ha presentat avui una demanda que inclou 14 actes recents de l'alcalde com ara l'explicació de projectes de futur o inauguracions que per la formació s'han fet de forma encoberta. MARÍA JOSÉ LECHA, alcaldable de la CUP "Considerem i exigim que l'Ajuntament ha d'aturar aquesta campanya ja, i si no ho fa l'Ajuntament ho aturarem nosaltres." Trias ha assegurat avui que els actes que fa estan dins el que permet la llei i que responen a la responsabilitat del càrrec que té. XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "Jo crec que estem a l'estricta legalitat, i estem sempre a disposició del que digui la Junta Electoral. Però jo faig d'alcalde, sóc l'alcalde. Això hi ha gent que potser no li agrada però jo sóc l'alcalde." La normativa electoral prohibeix, des del 31 de març, fer cap inauguració o anunci que reivindiqui l'acció de govern. Ara bé, sí que permet campanyes d'interès públic o inauguracions d'actes no estrictament polítics, com ara avui el Saló del Còmic.

La CUP acusa Trias d’instrumentalitzar electoralment l’Ajuntament de Barcelona i els fons públics. Diuen que la llei fixava el 31 de març com a data límit per fer inauguracions i que el consistori s’ha saltat la normativa. A la demanda que han interposat a la Junta Electoral consten les “inauguracions encobertes” dels entorns del Mercat del Guinardó, la reforma de Can Mantega, el nou centre de famílies amb adolescents a la Sedeta i la propera obertura del Mercat del Ninot, el 19 de maig, en “plena campanya electoral”, ha dit Xavi  Monge, membre del Departament Legal de la CUP Capgirem Barcelona.

La formació política també ha denunciat públicament altres actes com l’inici de l’enderroc de la presó Model en què Trias “ha estat capaç de tirar a terra una paret de la presó per no fer res”, ha dit Monge. La CUP espera que s’admeti a tràmit la denúncia i que “requereixi a l’alcalde que cessi aquest tipus d’actuacions”.

Des del PSC, també denuncien alguns dels darrers actes de l’agenda de l’alcalde com la presentació dels nous autobusos de Torre Baró. La número dos de la llista de Jaume Collboni, Carmen Andrés, critica que “Trias està fent en quatre dies el que no ha fet en quatre anys i té la necessitat d’escenificar-ho”. En un comunicat, la socialista ha afegit que presentaran “tantes denúncies com actes electoralistes faci l’alcalde”.

El PP també va presentar una denúncia aquest dimecres en el mateix sentit. El cap de llista popular, Alberto Fernández Díaz, assegura que “Xavier Trias actua com a candidat de CiU quan visita obres”. Per això, consideren que l’Ajuntament s’hauria de limitar a presentar únicament informació imprescindible per a la gestió de la ciutat però en cap cas fer inauguracions ni publicitar l’acció de govern.

Tot i que encara no han presentat cap demanda, Barcelona en Comú reconeix que s’ho estan plantejant. En canvi, ERC descarta fer-ho.

Trias respon a la denúncia

Xavier Trias ha assegurat que la seva activitat se cenyeix a la més estricta legalitat i que els actes als quals assisteix aquests dies responen a la responsabilitat del càrrec que té. “Jo crec que estem a l’estricta legalitat. Però jo faig d’alcalde, sóc l’alcalde. Això hi ha gent que potser no li agrada però jo sóc l’alcalde”, ha dit.