La CUP Capgirem Barcelona reclama que es tanqui la Tersa, la incineradora de residus pública de Sant Adrià de Besòs, per reduir les emissions de CO2. Ho ha dit el número quatre de la llista dels cupaires, Marc Cerdà, que ha criticat que el govern de Barcelona en Comú no hagi establert una data de tancament d’una planta “que emet 300.000 tones de CO2 a l’any”.

Cerdà ha acusat el govern municipal dels comuns de fer “polítiques de façana i contradictòries” en matèria climàtica. Ha posat d’exemple d’aquesta contradicció l’acord per construir dues terminals de creuers a la ciutat. Els cupaires aposten perquè aquestes terminals no s’acabin construint i, a més, proposen l’aplicació d’una ecotaxa municipal a les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle del Port de Barcelona.

Obstaculitzar la circulació privada

La CUP considera que s’ha d’obstaculitzar l’ús del vehicle privat i afavorir la mobilitat sostenible. Per això, proposa que a tots els carrers de la ciutat es marqui un límit de velocitat de 30 km/h. També reclama la reducció de les tarifes del transport públic, fins al punt de ser gratuït per als joves i col·lectius en situació de vulnerabilitat econòmica.

Estratègia de residu zero

Cerdà també ha proposat un gir en el sistema de recollida de residus a la ciutat ja que l’actual, ha dit, “s’ha estancat un un reciclatge del 50 % dels residus”. Per això proposa municipalitzar-ne la gestió i implementar un model de recollida porta a porta.

Una ciutat sense amiant

Els cupaires també han parlat del problema de l’amiant a la ciutat  que, segons la formació, s’ha de solucionar amb un pla per eliminar aquest material cancerigen “de qualsevol espai públic de Barcelona”. Abans, diuen, cal fer “una auditoria i un inventari” per detectar els elements que tenen amiant.