El número tres de la CUP, Vidal Aragonés, ha argumentat que cal anar més enllà dels 14 drets fonamentals que inclou la Constitució espanyola perquè “si no tenen desenvolupament legislatiu no signifiquen res”. Aragonés també defensa que “el procés constituent no pot ser com l’espanyol, a porta tancada, als despatxos. S’ha de fer discutint i aportant continguts amb les classes populars”.

Els cupaires lamenten que en 39 anys la Constitució ha permès que “no canviés res” i ha perpetuat el sistema capitalista i la monarquia borbònica. Aragonés ha lamentat que un jutjat de Barcelona consideri que el protocol que impedeix a les companyies tallar els subministrament en casos de pobresa energètica no s’ajusta a la llei i, en una compareixença davant la seu d’Endesa, ha criticat que “al Tribunal Constitucional no l’importa el més mínim la pobresa energètica, el que el preocupa essencialment és mantenir els privilegis de les grans empreses”.

A més d’una constitució que ampliï el nombre de drets fonamentals, la CUP també preveu com a primera mesura si guanya les eleccions l’aprovació dels anomenats decrets de la dignitat com a pla de xoc contra la pobresa. En el seu programa, els cupaires inclouen la recuperació per a la gestió pública de serveis estratègics, entre els quals els subministraments energètics i d’aigua.

Aragonés ha aplaudit el dictamen del Consell de Garanties Estatutàries que determina que la destitució del govern de la Generalitat va ser il·legal. També ha recordat que el TC va considerar legal la reforma del reglament del Parlament que introduïa el procediment de lectura única i ha etzibat que “els que van estar 48 hores cridant com bojos ara haurien d’estar demanant perdó”.

Denúncia a TVE per no emetre el seu espai de propaganda electoral

La CUP ha denunciat a la Junta Electoral que aquest dimarts TVE no va emetre un missatge en suport dels empresonats pel procés dins el seu espai gratuït de propaganda electoral. El partit volia emetre aquest vídeo el primer dia de campanya i la resta de dies posar-hi el seu espot electoral. Segons els cupaires, TVE va decidir “sense acord previ amb la Junta Electoral” no emetre el primer anunci. Els cupaires denuncien que la televisió pública ha actuat com a “censor”.

El número tres de la CUP ha confirmat que es plantegen “anar a totes les institucions judicials” per denunciar TVE. La no emissió, diu Aragonés, no els va sorprendre perquè els treballadors de la televisió pública espanyola ja fa temps que denuncien “la censura i la manipulació” que s’hi practica.