“Se me ha ido parte de mi vida”: una frase que resumeix la commoció que ha generat la mort de Fidel Castro, als 90 anys, en alguns dels cubans residents a Barcelona. Aquest dissabte al matí, un cop s’ha sabut la seva mort, un grup de cubans a favor de la revolució s’ha concentrat davant del consolat de Cuba, al passeig de Gràcia.

Es tracta de dues amigues que s’han definit com a “revolucionàries cubanes”, que han anat a recordar la figura del líder amb una bandera del seu país. Una d’elles, la Yamile Contreras, ha afirmat que sempre agrairà a Castro “les seves ensenyances, les seves idees, els seus principis”, i ha afegit que sent “un dolor molt gran per la pèrdua del comandant en cap”. A la tarda, les mostres de dol s’han multiplicat, amb espelmes, flors i missatges que expliquen que “el món recordarà Fidel Castro”.

Tanmateix, no tothom sent pena per la desaparició del dirigent. La Raquel González és una exiliada cubana que viu a Puerto Rico però que ha vingut a visitar uns familiars a Barcelona. Quan  s’ha trobat les flors al consolat de Barcelona ha dit no entendre l’homenatge, perquè per ella Castro “era un assassí que ha fet molt mal al poble cubà; el règim diu que ho fa tot pel poble, però no és veritat, aquest no els importa”.