Els grups de l’oposició a l’Ajuntament de Barcelona, excepte ERC, han expressat dubtes sobre el pla municipal que preveu comprar locals comercials buits per destinar-los després al lloguer. La intenció del consistori és invertir 16 M € en la compra d’uns 60 establiments en planta baixa per tota la ciutat, on es calcula que hi ha més de 5.300 locals tancats. “Per dinamitzar tots els locals buits en comprarem 60?”, s’ha preguntat Elsa Artadi (Junts), que ha dit que la mesura “no afectarà tota l’economia de la ciutat”.

Des de Ciutadans, Paco Sierra ha apuntat que la dotació pressupostària de 16 M € és insuficient i que hi ha mecanismes “més encertats” per reactivar locals buits com ara incentius per fer baixar negocis del primer pis a la planta baixa. També ha posat en dubte que els sis milions que es destinaran per comprar locals només a Ciutat Vella serveixin per adquirir-ne molts. “Això no serà efectiu!”, ha exclamat Eva Parera (BCN Canvi) que ha acusat l’Ajuntament de fer “intervencionisme”.

La regidora considera que és més rendible bonificar empreses per omplir locals buits o els propietaris per rebaixar els lloguers. Des del PP, Josep Bou ha dit que els 16 M € previstos no donen per gaire però creu que es podran comprar alguns locals. I ha demanat que el lloguer sigui prou extens com per amortitzar la inversió que es faci al local. Tant Bou com Sierra han insistit també en poder convertir locals buits en habitatge.

ERC rebutja l’expressió “immobiliària pública”

El primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, ha dit que es tracta de “compres estratègiques” i que els eixos comercials ho veuen amb bons ulls. També ha matisat que el pla per reactivar locals buits va més enllà de la compra de 60 locals i que la intenció és dinamitzar-ne uns 500 (ja sigui a través d’ajudes o bé de la nova borsa de locals de lloguer).

Esquerra, que va proposar la mesura, l’ha defensat, però ha recriminat al govern municipal que fes servir el terme “immobiliària pública” per referir-se a la compra de locals quan, segons Jordi Castellana (ERC), el que farà l’Ajuntament és ser “un agent de promoció econòmica”.