En un Ateneu Barcelonès ple a vessar, el president de la Generalitat, Quim Torra, l’expresident Carles Puigdemont i el diputat Jordi Sànchez han presentat telemàticament (cap dels tres no ha pogut assistir a l’acte) la Crida Nacional: un nou moviment polític independentista d’esperit transversal que té per objectiu que Catalunya esdevingui una república independent.

En el manifest, que han llegit el delegat de la Generalitat a Madrid, Ferran Mascarell, i la diputada de Junts per Catalunya Gemma Geis, portaveus de la Crida, han assenyalat que ha de ser una “eina d’acció política que pugui participar en totes i cadascuna de les cites electorals que es produeixin fins a la plena instauració de la república”. La nova formació no serà una realitat fins a la tardor, quan es farà “una convenció nacional constituent en què es decidirà la forma d’aquest nou espai polític”, que es dissoldrà quan s’assoleixi la independència efectiva de Catalunya.

En un missatge per videoconferència fet des de Berlín, Puigdemont ha destacat que la Crida no és un punt d’arribada sinó un punt de sortida que ha d’integrar actors cívics, polítics i socials, sense estratègies de partit. Precisament, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha afirmat que el moviment “beu de l’1 d’octubre, de la proclamació de la república catalana del 27 d’octubre i de la força de la gent“.

En un carta escrita des de la presó que ha llegit el diputat Toni Morral, Jordi Sànchez ha assenyalat que “és el moment de ser generosos i sumar voluntats”, ha remarcat que no és una crida per “sumar partits polítics” sinó una aposta per la transversalitat de manera que “les persones que ens sentim d’esquerres ens hi sumem”.

La campanya d’adhesions ja ha començat a través del portal web de la plataforma i alguns partits ja hi han reaccionat. El Partit Demòcrata celebra una l’assemblea aquest cap de setmana i de moment s’ha limitat a dir que seran els associats del partit els que tindran l’última paraula. Pel que fa a Esquerra Republicana, la portaveu Marta Vilalta considera que és un moviment de centredreta independentista i assegura que no se senten interpel·lats a formar-ne part, tot i que ha afirmat que hi treballaran conjuntament per caminar cap a la independència.