Com ja va passar dilluns, amb les declaracions de Carme Forcadell i Anna Simó, el vicepresident primer de la Mesa, Lluís Corominas, i Ramona Barrufet, la secretària quarta, han sortit del Parlament en comitiva per anar cap a la seu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Els han acompanyat diversos membres del govern de la Generalitat, encapçalats pel president Carles Puigdemont i el vicepresident Oriol Junqueras. Un cop al Tribunal també han rebut el suport de les entitats sobiranistes, Òmnium i l’ANC, i de diversos alcaldes i regidors.

 

La declaració de Corominas i Barrufet davant del jutge ha estat molt breu, de només 10 minuts cadascun. Se’ls investiga per desobediència i prevaricació per haver permès la votació del referèndum en el marc del debat de política general. Tots dos s’han acollit al dret de no declarar al·legant el principi d’inviolabilitat parlamentària, i només han ratificat les preguntes del seus respectius advocats. En declaracions posteriors, els dos membres de la Mesa han afirmat que la investigació del TSJC és una “humiliació” i que no descarten cap opció, fins i tot presentar accions legals contra la fiscalia per presentar la querella i contra el TSJC per admetre-la a tràmit.

El proper membre de la Mesa que haurà de declarar serà el secretari tercer, Joan Josep Nuet (CSQP), el proper 12 de juny.