Nova imatge d'unitat de les administracions catalanes en la lluita contra la pobresa energètica. Govern català, diputacions i ajuntaments han presentat avui al Palau de la Generalitat un nou model de conveni per reclamar a les empreses subministradores la seva corresponsabilitat. ADA COLAU, alcaldessa de Barcelona "A partir d'avui ja no hi ha excuses, ja no discutim interpretacions, ja només parlem de si es compleix o no la llei 24/2015 i posem un conveni sobre la taula. A partir d'avui la pilota està a la taula de les companyies subministradores d'energia, aigua, llum i gas". Segons el nou conveni, abans de tallar un subsministrament, les companyies hauran de sol·licitar un informe dels serveis socials, i si no reben resposta en 15 dies, hauran de considerar que és un cas de vulnerabilitat. Les empreses també hauran d'assumir almenys el 50 % de la despesa de pobresa energètica i oferir tarifes socials o condonar el deute en els casos que no es pugui pagar. D'aquesta manera, es vol combatre una situació que per a les adminsitracions és molt greu, i especialment quan el fred és intens i la pujada del preu de l'electricitat complica les coses a moltes famílies. CARLES PUIGDEMONT, president de la Generalitat "Això interpel·la les companyies suministradores. Tenen un deure, avui més que mai en què hem conegut de manera colpidora un augment del preu de l'energia en un context en què precisament si alguna cosa no ens feia falta era precisament això". A més del nou conveni, les administracions catalanes també han pactat un nou protocol d'actuació que substitueix l'anterior, que havien recorregut UNESA i Endesa, i n'agilitza els tràmits.
El conveni està inclòs a la llei de pobresa energètica, la Llei 24/2015. La proposta estableix que a partir d’ara les companyies s’adreçaran als serveis municipals per sol·licitar un informe acreditatiu abans de tallar la llum, l’aigua o el gas. Les administracions hauran d’emetre un informe en un màxim de 15 dies i enviar-lo a l’empresa sol·licitant. Les subministradores hauran de mantenir els serveis mentre duri la situació de risc i seran els Serveis Socials els que adverteixin les operadores quan tinguin coneixement de canvis en la situació econòmica dels afectats. D’altra banda, també facilitaran als usuaris tota la informació relativa als seus drets, informació completa i entenedora sobre el seu consum i les possibilitats alternatives per millorar-lo.
En el capítol de la corresponsabilitat, el conveni preveu que les operadores cobreixin, com a mínim, el 50 % del cost de la pobresa energètica a Catalunya, inclosa la despesa que assumeixen les administracions a l’hora de gestionar aquestes situacions.
L’acte de presentació del conveni ha comptat amb l’assistència del president Carles Puigdemont; l’alcaldessa, Ada Colau, i representants de la Diputació de Barcelona així com de la resta de diputacions catalanes. En tots els parlaments s’ha posat l’accent en el fet que a partir d’ara ja no hi ha marge per a la interpretació. Els ponents han assegurat que el conveni deixa molt clar, “posa blanc sobre negre”, ha dit Puigdemont, quines són les obligacions de les companyies per combatre la pobresa energètica.
L’alcaldessa, Ada Colau, considera que ja “s’ha acabat el temps de buscar les pessigolles” i que a partir d’ara del que es tracta és “de complir la llei, no de forma discrecional”. L’alcaldessa ha donat per fet que les companyies signaran aquest conveni “de forma voluntària i raonable” i ha insistit que “cap de nosaltres no vol sancionar, però hem de fer complir la llei.”
Tant Colau com Puigdemont han incidit a interpel·lar les empreses de subministres en un moment d’onada de fred en què el preu de l’electricitat “ha augmentat de forma desorbitada”.