La tinenta d’alcalde de Drets Socials, Laia Ortiz, ha explicat que el govern municipal haurà de prendre “mesures de contenció” en la despesa social “per arribar a finals d’any”. En una compareixença a la Comissió de Drets Socials, Ortiz ha dit que l’executiu municipal ha fet “en solitari” un esforç pressupostari i de personal en matèria social però ha denunciat que la Generalitat i l’Estat no aporten el que els pertoca.

Per això, ha justificat haver de posar el fre en la despesa perquè “el pressupost -municipal- no és infinit”. En el cas de l’atenció domiciliària, Laia Ortiz ha dit que s’ha passat d’un pressupost de 53 milions d’euros el 2015 a 90 el 2018, i ha assegurat que el deute de la Generalitat amb aquest servei a Barcelona és de 30 milions. “No hi ha compromís de la resta d’administracions”, ha denunciat Ortiz, que ha afegit que la contenció de la despesa és per no fer dèficit.

Amb tot, la tinenta d’alcalde ha afirmat que el 2018 es tancarà amb una inversió de rècord en matèria social. Ortiz ha tornat a insistir que hi hagi pressupostos a totes les administracions, i ha allargat la mà als grups de Barcelona perquè assegura que prorrogar els comptes tindria impacte social.

L’oposició alerta de retallades

En el debat a la comissió, a instàncies del PSC i ERC, la republicana Montse Benedí ha recriminat a Laia Ortiz “una mala planificació” que afectarà als usuaris dels serveis. “No es pot retallar en l’atenció domiciliària”, ha exclamat en el debat a la comissió Carmen Andrés, que ha ofert al govern consens per modificar les partides que siguin necessàries.

Des del PDeCAT, Maite Fandos ha acusat Ortiz de “donar sempre la culpa als altres”. “Mesures de contenció són retallades”, ha sentenciat Marilén Barceló (Cs). El popular Alberto Villagrasa ha reprotxat al govern municipal “bones paraules i realitats zero”. La CUP s’ha desmarcat de la resta de grups, a qui ha acusat d’usar la pobresa com a “arma llancívola”, i ha clamat per modificar el model de ciutat.