(EFE/ACN) El Tribunal Constitucional ha obert la via per revisar la sentència del procés després d’admetre a tràmit per unanimitat els recursos interposats per nou dels 12 líders independentistes condemnats pel Suprem.

Només falten per admetre els recursos d’Oriol Junqueras i Raül Romeva, que tardaran més perquè, abans, hauran d’esperar que es resolgui la recusació que tots dos van presentar contra els 12 magistrats del tribunal en considerar que tenien prejudicis ideològics envers l’independentisme.

D’aquesta forma s’admeten a tràmit els recursos als exconsellers Jordi Turull, Dolors Bassa, Josep Rull i Joaquim Forn, a l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell i a Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. També s’estudiaran els dels exconsellers Carles Mundó i Meritxell Borràs.

Els magistrats han acceptat nou dels recursos i han acordat obrir una peça separada per decidir si suspenen els efectes de la sentència, és a dir, si alliberen els condemnats en espera de la resolució. Tanmateix, el TC ha rebutjat que es doni un supòsit d’urgència excepcional que justifiqui suspendre’n els efectes en la resolució de l’admissió a tràmit i dona tres dies a les parts per pronunciar-se.

Admès el recurs de Turull per la paga de diputat

El Constitucional també ha admès a tràmit per unanimitat el recurs de Jordi Turull contra la decisió de la Mesa del Congrés de no autoritzar l’abonament de les percepcions econòmiques pròpies de la condició de diputat. El Constitucional considera que el recurs té una “especial transcendència constitucional” perquè “afecta una faceta d’un dret constitucional sobre el qual no hi ha doctrina del tribunal” i “transcendeix el cas concret, per tant, “podria tenir unes conseqüències polítiques generals”. El ple, en la reunió telemàtica d’aquest dimecres, demana certificació de les actuacions al Congrés i convida a comparèixer qui “hagués estat part en el procediment”.