Aquest divendres s’ha constituït el Parlament de Catalunya. La sessió dona inici a la XIII legislatura i ha servit per escollir com a presidenta de la cambra la candidata de JxC, Laura Borràs, que agafa el relleu de Roger Torrent. Borràs ha estat elegida en segona votació per majoria simple, amb 64 vots a favor de JxC i ERC, i l’abstenció de la CUP. L’altra candidata, la socialista Eva Granados, ha rebut 50 vots, del PSC, els comuns, Cs i el PP.

En el seu primer discurs, Borràs ha assegurat que seguirà el llegat de l’expresidenta Carme Forcadell, i que al Parlament s’hi podrà parlar de tot. També ha dit que no permetrà ingerències del poder executiu i judicial, i ha demanat fer un front comú contra el feixisme.

Borràs és la tercera dona presidenta de la història de l’hemicicle, després de Núria de Gispert (entre 2010 i 2015) i Carme Forcadell (entre 2015 i 2018). Un cop constituïda la presidència del Parlament, el president té 10 dies hàbils per convocar el primer debat d’investidura del president de la Generalitat de Catalunya. Dins d’aquest marge temporal, ERC, Junts i la CUP hauran de tancar un acord per a la formació del nou govern català.

Caula i Granados, vicepresidentes

A banda de la presidenta del Parlament, també s’han elegit la resta de membres de la Mesa. Al costat de Borràs, la republicana Anna Caula ha estat escollida vicepresidenta primera de la Mesa amb 71 vots a favor, i la socialista Eva Granados, vicepresidenta segona, amb 50 vots favorables. Encara queden per escollir les quatre secretaries.

La CUP entra a la Mesa per primera vegada

Per primera vegada la CUP ha entrat a la Mesa del Parlament. El diputat Pau Juvillà ha estat elegit secretari tercer. Pel que fa a la resta, Ferran Pedret (PSC) ocupara la primera secretaria; Jaume Alonso-Cuevillas (JxC), la segona, i Rubén Wagensberg (ERC), la quarta. Juvillà i Wagensberg havien empatat a vots, però els republicans han rebutjat una segona votació i han cedit la tercera secretaria al cupaire.

La Mesa d’Edat presideix l’acte

Com marca el reglament, la Mesa d’Edat presideix aquesta sessió constitutiva de la nova legislatura. Aquest òrgan el formen el diputat més gran i els dos més joves. A Ernest Maragall, amb 78 anys, l’acompanyen els dos benjamins de la cambra: el socialista David Gonzàlez, de 26 anys, i el diputat de Vox Alberto Tarrades, de 24. La Mesa, amb els vots a favor del PSC i Vox, ha decidit no permetre el vot delegat del diputat de JxC Lluís Puig, que es troba a Bèlgica.

Mesa d’Edat del Parlament, presidida per Ernest Maragall

En el seu discurs com a president de la Mesa d’Edat, Ernest Maragall ha destacat que a Catalunya no es pot parlar de normalitat democràtica, referint-se als presos polítics, els que són a l’exili i els represaliats, i ha assegurat que “el Parlament n’és l’evidència més clara”. També ha afirmat que “no hi haurà país sense comptar amb totes les persones que l’integren”. Maragall, però, n’ha exclòs l’extrema dreta: “La combatrem, és la nostra obligació”.

Aquest any se celebra a l’Auditori

Enguany, i com a novetat, la sessió se celebra a l’Auditori del Parlament, en lloc de a la cambra, com és habitual. S’ha pres aquesta decisió per motius sanitaris davant la pandèmia de coronavirus. L’Auditori s’ha adaptat amb 135 cadires separades entre si, dos passadissos centrals i una taula presidencial elevada per als membres de la Mesa.

Aplaudiments a Serret

Meritxell Serret, exconsellera d’Agricultura, ha estat rebuda amb aplaudiments en arribar a les portes del Parlament. Serret va arribar dijous a Madrid i es va personar davant del Suprem amb la intenció recollir l’acta de diputada del Parlament de Catalunya. Estava des del 2017 a Brussel·les.