En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, Méndez de Vigo ha utilitzat la ironia per dir que al Govern espanyol el sorprèn que la llei de transitorietat jurídica, que pretén ser “la norma de l’ordenament jurídic català“, no reculli el dret a decidir. També ha criticat que la llei estableix la subrogació d’Espanya en els tractats internacionals i el dret de la UE, “sense comptar amb Espanya”.

Els ministres també han autoritzat el president de l’Estat, Mariano Rajoy, a recórrer davant el TC contra un article de la llei del codi tributari, ja que “el govern català tracta d’impulsar una agència tributària catalana i convertir-la en una hisenda pròpia”.  Méndez de Vigo ha volgut deixar clar que el codi tributari vol “vulnerar competències exclusives de l’Estat”.

El Govern espanyol ja va donar instruccions a l’Advocacia de l’Estat perquè s’interposi un recurs d’inconstitucionalitat contra la llei del referèndum aprovada pel Parlament i contra el decret de convocatòria de la votació.