manifestacio estudiants barcelona 8m 2023

(ACN/Redacció) El Consell de Ministres ha donat llum verda a la nova llei de l’avortament, que elimina l’obligació de tenir permís patern per avortar a partir dels 16 anys o en el cas de dones amb discapacitat. La norma, que ara passarà al Congrés, també suprimeix els tres dies de reflexió obligatoris per interrompre l’embaràs i pretén garantir que la intervenció es pugui fer a la sanitat pública en centres a proximitat del domicili de les dones.

Es podrà tenir la baixa mèdica per regles doloroses

La norma inclou per primer cop les baixes per regles molt doloroses i incapacitants. Serà en forma d’incapacitat temporal sense límit de dies i assumida per l’Estat des del primer. La incapacitat temporal per menstruació es donarà per quadres mèdics que derivin en regles incapacitants, per exemple, vinculades a malalties com l’endometriosi o els ovaris poliquístics.

La normativa recull el dret a l’objecció de consciència mèdica

El text també incorpora la baixa prèvia al part des de la setmana 39 de gestació, que no consumirà cap dia del permís de maternitat. La llei inclou una baixa incapacitant per avortament i la provisió d’assistència a les dones que s’hi sotmetin. La norma reconeix l’objecció de consciència dels professionals sanitaris que no vulguin practicar avortaments com a dret individual i ho regula com es fa a la llei de l’eutanàsia per garantir que sempre hi haurà personal disponible per fer aquesta mena d’intervenció. Qui es declari objector, la seva decisió serà d’aplicació tant a la pública com la privada.

Els hospitals de Sant Pau i Sant Joan de Déu no practiquen avortaments per motius religiosos

A més, les pastilles anticonceptives d’última generació seran finançades públicament i tornaran a estar cobertes per la Seguretat Social. L’anterior executiu del PP va retirar el 2013 del catàleg cobert per l’Estat la gran majoria de pastilles anticonceptives orals més modernes.

Repartiment de material menstrual als instituts

Un altre element que preveu l’avantprojecte de llei és el repartiment gratuït a instituts, presons, centres cívics o organismes públics de productes de salut menstrual com tampons, compreses o copes menstruals per posar fi a la pobresa menstrual.

Tallers menstruals a escoles per trencar tabús sobre la regla