Rufián ha advertit Rajoy que “per cada detingut, hi ha centenars de persones” que estan disposades a respectar el mandat popular. Un cop finalitzada la intervenció Rufián i la resta del grup d’ERC han abandonat l’hemicicle per anar a donar suport als seus “amics”.

També el portaveu d’En Comú Podem ha parlat amb duresa de l’actuació de l’executiu espanyol. Xavier Domènech creu que “estan aplicant el 155 per la porta del darrere”, sense passar pel Senat, en una estratègia que han qualificat de “guerra preventiva”. “Això no va d’independentistes, ni de federalistes”, ha dit, “això va de vostès contra Catalunya i aquí ens hi trobaran enfront com un sol poble”, ha conclòs.

Els diputats d’En Comú Podem també han decidit abandonar l’hemicicle i també ho han fet els del PDeCat. El portaveu del PDeCat, Carles Campuzano, ha anat més enllà i ha anunciat que s’estan plantejant continuar al Congrés vist “abús” que està exercint l’Estat sobre Catalunya.

La resposta de Rajoy és que el Govern està fent el que ha de fer i complint amb la seva obligació. “Ho farem fins al final”, ha dit. “Lògicament l’Estat ha de reaccionar. Estaven avisats. Sabien que el referèndum no es podia celebrar”. El president del Govern espanyol ha demanat “una rectificació” del govern català, i “tornar a la normalitat i al sentit comú” perquè l’1-O no es pot celebrar.